14 трудни въпроса от интервютата за работа

14 трудни въпроса от интервютата за работа

Опитните специалисти в подбора на персонал използват различни техники за отсяване на най-подходящите кандидати. Сред тях са неудобните и неочаквани въпроси. Но по време на интервю за работа е възможно да ви попитат и нещо нестандартно и на пръв поглед съвсем несвързано със ситуацията. Тези въпроси могат да звучат понякога нерешими или дори откачени, но точно това е и целта – не да се получи точно определен „верен“ отговор, такъв обикновено няма, а да се тества капацитетът на кандидата за аналитично и нестандартно мислене и способностите му за реакция в непредвидени ситуации.

Ето една колекция от такива въпроси от практиката на някои от най-големите компании в САЩ, подбрана от Business Insider. Нарочно ви посочваме и конкретната позиция и компания, защото, ако се обърнете внимание, често всъщност въпросът не е чак толкова отвлечен в конкретната ситуация.

„Когато хот-дог се разширява, в коя посока той първо ще се сцепи и защо?“ – въпрос по време на интервю за работа в SpaceX за инженерна позиция.

„По скоро бихте се борили с една патица с размер на кон или сто коня с размер на патица?“ – въпрос по време на интервю за работа за позиция транжор във веригата супермаркети Whole Foods Market.

„Ако сте изпълнителен директор, какви са първите три неща свързани с бизнеса, които ще проверите, когато се събудите сутрин?“ – по време на интервю за работа в младежката ротационна програма на Dropbox.

„Какво би било името на първият ви музикален албум“ – въпрос по време на интервю за работа за позиция в областта на продажбите във веригата за облекла Urban Outfitters.

„Ако сте морско свинче, от кой тип точно ще сте“ – по време на интервю за работа в Airbnb за софтуерен инженер.

„Как ще продавате топъл шоколад във Флорида?“ – въпрос по време на интервю за работа за рекрутърска позиция в J.W. Business Acquisitions – компания в областта на маркетинга и продажбите.

„Броят на служителите на Google се удвоява всяка година през последните x години. Ако тази тенденция продължава, след колко години компанията ще наема цялото човечество?“ – по време на интервю за софтуерен инженер в Google.

„Ако ви дам 40 000 долара, какъв бизнес ще стартирате“ – въпрос към кандидат за Account Manager в маркетинговата и ИТ компания HubSpot.

„Колко баскетболни топки ще се поберат в тази стая“ – въпрос към кандидат за работа във финансовия отдел на Delta Airlines.

„Какво ще правите, ако намерите пингвин във фризера си“ – въпрос към кандидат за работа във веригата магазини Trader Joe’s.

„Ако вие бяхте бранд, какво щеше да е мотото ви“ – въпрос към кандидат за работа във Boston Consulting Group.

„Ако можехте да отидете навсякъде по света, къде щяхте да отидете“ – въпрос към кандидат за работа в областта на клиентското обслужване в авиокомпанията SkyWest.

„Ако имахте 2000 долара, как ще ги удвоите за 24 часа“ – въпрос към кандидат за участие в мениджмънт стажантската програма на компанията за производство и продажба на облекло Uniqlo.

„Ако спечелите 50 млн. от лотарията, какво ще правите с тях“ – въпрос към кандидат за работа за позиция бизнес анализатор в Deloitte.

Повече за интервюто за работа можете да прочетете в специалната ни рубрика по темата.

Свързани публикации