15 езика за програмиране, които трябва да владеете през 2015 г.

Все повече млади хора (а и не само) избират да се занимават с програмиране. Търсенето в областта е голямо, а браншът е един от малкото в страната, които могат да ви осигурят доста добро заплащане и социални придобивки. Това важи обаче не само за България. Дори в развити пазари като САЩ например, очакванията са за увеличение с 8% на заетите в сектора в следващите 7 г. Един много добър програмист там може да печели до 300 долара на час, пишат от Mashable, и правят своята класация за 15-те прогамни езика, които са най-популярни през тази година. Предлагаме я на вашето внимание.

1. Java

Java е един от най-популярните езици за изграждане на бек-енд за модерните ентерпрайз-уеб приложения. С Java разработчиците могат да изградят мащабируеми уеб приложения за различни потребители. Java е и основният език, използван за разработка на Android приложения за смартфони и таблети.

2. JavaScript

Всеки модерен сайт използва JavaScript. Това е основата, ако искате да създадете интерактивност за вашия сайт или да изградите потребителски интерфейс.

3.C#

C# е основният език за разработване на Microsoft платформи и услуги. Независимо дали изграждате съвременни уеб приложения, използвайки Azure и .NET, приложения за Windows устройства или мощни настолни приложения за вашия бизнес, C# е най-бързият начин получите всичко, което Microsoft може да предложи. Искате ли и да играете? Популярният енджин за разработка на игри Unity също използва C# като един от основните си езици.

4. PHP

Изграждате уеб приложение, което трябва да работи с данни? PHP, заедно с бази данни като MySQL, са основните средства за създаването на съвременни уеб приложения. Повечето от задвижваните от данни уеб сайтове днес се основават на PHP. Технологията е и в основата на мощните системи за управление на съдържанието, като WordPress.

5. C++

Искате да получите контрол на по-ниско ниво в програмирането? Когато трябва да се свържете директно към хардуер, за да извлечете максимума от вашата процесорна мощ, C++ е перфектният избор за разработването на мощни десктоп приложения, хардуерно ускорени игри и интензивно използващи паметта приложения за настолни компютри, конзоли и мобилни устройства.

6. Python

Python може да прави почти всичко. Уеб приложения, потребителски интерфейси, анализ на данни, статистика – каквото и да е проблемът, има вероятност да има решение за него в Python. Напоследък Python се използва като основен инструмент за пресяване на гигантски масиви от данни за всяка индустрия.

7. C

Защо езикът C e все още популярен? Заради размера. C е малък, бърз и мощен. Ако изграждате софтуер за embedded системи или просто искате да изцедите и последната капка от ресурсите, с които разполагате – C e вашето решение.

8. SQL

Данните вече са много, сложни и навсякъде. SQL ви дава възможност да намерите точната информация от вас по бърз, повторяем и надежден начин. Използвайки SQL, можете лесно да задавате въпроси и да извличате смислени информация от големи и комплексни бази данни.

9. Ruby

Искате да стартирате със своя проект за рекордно кратко време, или да прототипирате нова идея за следващата си голяма уеб апликация? Ruby (и Руби on Rails) ви помага да стигнете бързо. Лесен за учене, Ruby е невероятно мощен, а в допълнение на това стои зад няколко тона популярни уеб приложения по целия свят.

10. Objective-C

Ако проявявате интерес в разработването на приложение за iOS, ще трябва да познавате Objective-C. През 2014 г. много се говори за новия език на Apple Swift, но въпреки това Objective-C е все още основополагащ за приложенията в екосистемата на Apple. С Objective-C и XCode, официалният инструмент за разработка на софтуер от Apple, вашето приложение ще бъде в App Store за нула време.

11. Perl

Дали Perl е езотеричен? Да. Объркващ ли е? Да. Дали това е супер мощен език, както и ключов компонент от арсенала на кибер-сигурността? Да. Perl захранва Мрежата от началото на съществуването й, и все още се смята за ключов инструмент за всеки ИТ специалист.

12 .NET

Въпреки че сам по себе си не е език, .NET е ключова платформа на Microsoft за развитие на приложения и услуги в облака или не, и с всяка следваща версия става все по-ценна. Поради неотдавнашните усилия на Microsoft, .NET сега достига и до Google и Apple платформи. В резултат на това днес можете да използвате .NET с различни програмни езици за изграждане на мултиплатформени приложения.

13. Visual Basic

Visual Basic е ключов език на .NET платформата. Той ви позволява да изграждате приложения в подкрепа на бизнеса си и да автоматизирате офис приложения като Excel да постигнат подвизи в изчисленията, както и да рационализирате най-често срещаните задачи.

14. R

R подхранва Big Data революцията, и е един от езиците които задължително трябва да се знаят през 2015 г. от всеки, който се нуждае от сериозен анализ на данни. От науката и бизнеса, през забавленията, до социални медии, R е езикът за статистически анализ в почти всяка сфера.

15. Swift

Създаден само преди година, Swift е език за програмиране, който привлече погледите и клавиатурите на разработчиците по света като нов, бърз и лесен начин за създаване на приложения за Mac и iOS. Широкият обхват и приятелски синтаксис на Swift дават възможност на всеки, който има Mac, да създаде следващото „приложение-убиец“ за Apple платформите.

Какво се търси в България?

Светът на програмирането е все по-глобализиран. Има голям шанс да работите за чуждестранни проекти, дори да не напускате никога България. Затова и изброените езици за програмиране до голяма степен важат и за нуждите на местния пазар. Все пак, компаниите, които оперират тук, имат определен профил и предпочитания. „Най-търсени в момента са Java и .Net специалистите“, посочва Аглая Христова, старши специалист подбор в JobTiger. Каквато и посока на развитие да изберете обаче, съветът ни е винаги да сте на „ти“ с новостите в сектора.

Свързани публикации