Две неприятни истини при търсенето на работа, с които трябва да се примирим

Две неприятни истини при търсенето на работа, с които трябва да се примирим

За много от нас процесът, свързан с намирането на нова работа, е сигурен ужас, при мисълта за който ни побиват тръпки. Усещаме идването на много нерви, притеснения, дори унижения. Когато всичко започне, обръщаме поглед към небето и драматично питаме „Защо пак на мен, бе?!“. Успокояващата (донякъде) истина е, че това далеч не се случва само на вас. Този процес обикновено е труден и неприятен за всеки, а неприятните ситуации и изживявания често са сходни. Вижте тези две неизменни истини, които са почти напълно универсални и с които всеки на пазара на труда се сблъсква в един момент.

Трябва да използвате връзки

Това, уви, е задължително. Нужно е да подчертаем, че нямаме предвид така добре познатата ни „шуробаджанащина“ – да ви парашутират на дадена позиция, без да минете през задължителните процедури. Не, тук става въпрос за контакт с ваши приятели, бивши колеги или мениджъри, които да бъдат вашите уши за позиции, които евентуално биха били подходящи за вас. Ако предложението е свързано с компанията, в която тези ваши близки работят, със сигурност не би имало проблем, ако ви препоръчат и така да стигнете до среща или интервю. Не смятайте всичко това за лошо, нито пък задължително и непременно настоявайте сами да си намерите работа, без да използвате никакъв нетуъркинг. Вероятно е възможно да постигнете желания резултат, но кой знае каква възможност може да изскочи именно от вашата мрежа от контакти?

Трябва да се подготвите за интервюто

Със сигурност е невероятно натоварващо да се подготвяте отделно за всяко едно интервю, особено ако сте активни и постоянно се явявате на такъв тип срещи. Тази подготовка изисква време за проучване, преосмисляне на личната ви тактика какво да кажете и какво да изпуснете по време на разговора (защото различните позиции и компании поставят акценти върху различни неща) и т.н. Уморяващо е, а вероятно и досадно, но не бива да пропускате тази част. Не е добра тактика да отидете на интервю без да познавате компанията, за която кандидатствате или да отговаряте на базисните въпроси със клишета, само и само „да мине номера“. Е, номерът рядко минава и ако искате да впечатлите силно, трябва да си напишете домашното прилежно, преди да се явите на това така важно събеседване. Домашните не бяха любими на никого, но без тях беше много по-зле. При интервюто за работа ситуацията е сходна.

Всеки един от нас преминава през „деветте кръга на ада“, така да се каже, докато си търси работа. Някои късметлии минават между капките бързо и лесно, но много други се борят дълго, със зъби и нокти, за желаната позиция. И преживяват много неприятни и демотивиращи трудности. Също като вас. Знайте, че не сте сами в борбата и всичко е въпрос на време, търпение и усилия.

Свързани публикации