2 неща, които да помните, когато ви откажат работа

StockSnap_NX9U9L1XRB

Отхвърлянето винаги води до разочарование. Разочарован сте, дори когато специалистът по подбор на персонал, с когото сте се срещнали, ви се обади, за да ви каже, че е предпочел друг кандидат пред вас само заради по-дългия му опит на сходна позиция. Дори да разсъждавате трезво, отново ще се разстроите, че не сте получили работата.

Разочарованието идва и при разгръщането на по-малко оптимистични сценарии – когато трудът ви е откраднат, а вие сте измамен. Когато сте лъган месеци наред да изчаквате да бъдете назначен на дадена длъжност, а накрая се окаже, че това няма да стане, сте, меко казано, обезсърчен.

Ето кои са двата безспорни факта, които според Sara McCord е добре да си припомняте в такива случаи, за да не губите мотивация да продължавате напред:

  1. Може би това е просто част от процеса

Знаете, че някои елементи от процеса по намирането на работа са необходими, но и доста дразнещи – като попълването на всякакви видове формуляри с информация за вас, при положение че така или иначе сред документите ви е CV-то, в което присъства цялата тази информация.

Кандидатствали сте за работа и не сте получили обратна връзка? Нормално. Отишли сте на интервю и не сте получили обаждане? Нормално. Получили сте отказ, след като сте били почти сигурен, че представянето ви е страхотно? Нормално. Всичко се е объркало едва в последния кръг интервюта? Нормално.

За да останете позитивен, докато си търсите работа, трябва да се справите с очакванията си. Ако сте подготвен да бъдете отхвърлен и помните, че останалите кандидати преживяват същото, сте в състояние да избегнете усложненията, както и това да си задавате въпроси като „Защо се отнасят така с мен?“

  1. Този опит ще ви помогне в бъдеще

Понякога ще се отнасят с вас по начин, който не одобрявате. Ако си уредите среща, на която събеседникът ви не се появи. Ако рекрутър ви е казал, че сте нает, но сделката ви си остане само на думи.

Ако се окажете в подобна ситуация, разсъждавайте върху всичко онова, което е специфично в преживяното. Така ще се уверите, че сте в състояние да избегнете допускането на същите грешки в бъдеще. Помислете за стъпките си – кое е било логично и общоприето и кое е било необичайно и е трябвало да ви наведе към определени подозрения.

Ако имате усещането, че не се отнасят с вас както трябва, вслушайте се в интуицията си. Припомнете си как е протекло общуването с представителите на фирмата, в която сте кандидатствали. Има ли нещо съмнително, за което бихте следили оттук нататък?

Понякога най-добрият начин да продължите напред е да се уверите, че сте си научили урока.

Като кандидат за работа, вие сте уязвим. Поставяте се в тази роля по една от две причини – или се нуждаете от работа, или от по-добра работа от тази, която вече имате. Ако в отговор на тази нужда някой ви кара да се чувствате измамен, е трудно да запазите мотивацията си.

Последното, което бихте искали, е негативният опит да ви попречи да преследвате и постигате целите си. Използвайте този опит като двигател, който ви движи напред към откриването на работодател, ценящ вас, уменията и труда ви.

Свързани публикации