2 неща, за които трябва да помислите преди да напуснете работа, която мразите

2 неща, за които трябва да помислите преди да напуснете работа, която мразите

Понякога, когато се натрупа силно напрежение и твърде много негативни емоции и впечатления, взимаме решения почти с едно щракване на пръсти. Това важи особено и за напускане на работа – когато чашата прелее обикновено няма значение какво следва, важното е да оставите тази „язва“ зад гърба си. Това обаче не винаги е добра стратегия и често тази обяснима и разбираема спонтанност е последвана от съжаление. Ако попаднете в подобна ситуация, бихте могли да направите следното – дайте си един ден и опишете в списък положителните и отрицателните страни на вашата работа. Постарайте се, въпреки яда ви, да бъдете възможно най-обективни. След което направете тези две стъпки:

  1. Помислете дали бихте могли да промените отрицателните страни?

Както всички знаем, търсенето на работа би могло да бъде дяволски трудно, досадно, времеемко и разочароващо. Винаги съществува възможността да откриете бързо нова и по-добра позиция, да, но ако това не се случи? Затова отърсете се от негативните емоции за няколко часа и прегледайте списъка с положителните и негативните страни на вашата работа. Колко от проблемните аспекти бихте могли да поправите и постижимо ли е това? Когато оставяме притесненията да се реят свободно из главите ни, не успяваме да се съсредоточим правилно върху тях – затова и именно е добре да ги напишете и да подходите стратегически. Ако минусът натежи твърде много, то решението ви е ясно. Но е много вероятно, когато премислите ситуацията през този ъгъл, да разберете, че всъщност бихте могли да откриете решение на проблема, който ви е подтикнал към такива мисли.

  1. Ако ситуацията е безнадеждна – напуснете и запомнете този опит като ваша лична референция за това какво да избягвате!

Да, естествено, че ще е трудно да забравите подобен лош опит. Но освен негативното емоционално отношение, вземете си и поука. Върнете съм отново към списъка с положителните и негативните страни на вече бившата ви работа и го превърнете в един вид професионален пътеводител. Тоест – изяснете си добре причината (или причините), накарали ви да напуснете своята предишна позиция и ги носете като „обеца на ухото“ си. Нека бъдат ориентир с какво точно не искате да се сблъсквате занапред и какво трябва да избягвате, ако искате да бъдете удовлетворени и щастливи. Използвайте този неприятен опит, за да си изградите критерий, който да не пристъпвате и с който да не правите компромиси, за да не се озовете след няколко месеца в подобна на тази ситуация.

Трябва ви само кратък списък, няколко часа спокойствие и – ако имате нужда – мнение от ваш близък. Оттук насетне всичко зависи от вас – дали ще направите тази тежка стъпка и дали нейната следа ще остане достатъчно ясна, за да не се налага да минете отново по същия път.

Свързани публикации