2 важни въпроса, които да зададете на работодателя, ако искате да създадете добро впечатление

pexels-photo-165907

Всички знаем, че задаването на въпроси, свързани с работата, за която кандидатствате, са полезни за вас – да изчистите някои неясноти и да имате по-добра представа какво да очаквате. Но от питането има и друг ефект – правилните въпроси могат да ви помогнат да създадете добро впечатление на евентуалния ви работодател. Повечето кандидати имат навика да задават въпроси чак на края на интервюто, което демонстрира едно автоматизирано поведение без рефлексия или критично мислене. Докато ако задавате въпроси в различните етапи от кандидатстването ще покаже, че имате специално отношение към конкретната възможност за работа и сте по-силно въвлечени. А това със сгурност ще впечатли работодателя. Ето примери, които можете да използвате в двата основни етапа:

  1. По време на кандидатстването за работа: „Имам питане относно (това, което не ви е ясно). Бихте ли могли да потвърдите/разясните (в зависимост за какво става въпрос)?

В един идеален свят всичко, свързано с кандидастването за дадена позиция, е ясно, комуникацията около документите ще е гладка и ще знаете всичко с точност – кога ще ви потърсят, какво очакват от вас и т.н. Но това рядко е така – колко често ви се случва някоя част от обявата или изискванията в нея да не са ви съвсем ясни? Обикновено в такива ситуации продължваме напред и си казваме, че това не е толкова важно. А всъщност е. Не само заради самите вас, но и заради впечатлението, което ще създадете. Не се притеснявайте да зададете въпрос – да се обадите (ако има оставен телефон) или да изпратите имейл. Важно е обаче питането ви да е кратко, ясно и добре синтезирано. Никой рекрутър или мениджър не желае да минава през стени от текст, търсейки точно какво искате да разберете. Затова бъдете точни. Това ще ви създаде имиджа на кандидат, който е отговорен, а добре формулираният и ясен въпрос ще ви даде допълнително бонус точки що се отнася до комуникация.

  1. По време на интервюто: „Какви са предизвикателствата, които срещате с тази позиция?“

Обикновено, когато в самото интервю се стигне до момента, в който вие задавате въпроси, те са свързани с това какво работодателят очаква от човека на тази позиция или какви са възможностите за професионално развитие. Тези питания са толкова популярни именно защото са смислени и даващи ценна информация. Но ако искате да получите нещо повече, а и да направите по-силно впечатление, попитайте какви са предизвикателствата, стоящи пред конкретната позиция – както за тези, които са я заемали, така и за самите мениджъри. Това ще насочи разговора в нова, различна посока и ще покаже кои са най-големите трудности, с които мениджърите се сблъскват. По точи начин ще изпъкнете, а ако сте достатъчно добре подготвени дори бихте могли да излезете с предложения в самото беседване как тези трудности да се разрешат. А това може да се стори ценно на интервюиращия и да наклони везните силно във ваша полза.

Свързани публикации