2 въпроса, които вероятно не сте задавали по време на интервю, а несъмнено трябва

2 въпроса, които вероятно не сте задавали по време на интервю, а несъмнено трябва

Много хора смятат за нетипично това да задават въпроси към своя интервюиращ по време на така важното първо събеседване. Сякаш структурата интервюиран – интервюиращ не трябва да се нарушава. Това мислене е погрешно – когато самите вие задавате въпроси, това показва на събеседника ви вашия ентусиазъм, а също така и интереса ви към съответната позиция. Плюс, че ако зададете правилните въпроси, може да получите важна информация, която да използвате в разговора. Ето два такива, които могат да са ви от изключителна полза.

  1. Какъв би бил перфектният кандидат за тази длъжност?

Добре е да зададете този въпрос скоро след началото на интервюто. Попитайте го спокойно и директно – как интервюиращият си представя този човек? С какво образование, опит, поведение и прочие. Такова питане може да ви изглежда контраинтуитивно, тъй като вероятно ще ви отговорят с твърде, твърди високи критерии и очаквания. Но това не трябва да ви притеснява. Изслушайте добре отговора на интервюиращия – той ще изброи само няколко неща, а не всичко възможно, т.е. ще даде конкретни и ясни изисквания. Това са своеобразни акценти, извадени от един общ профил, които ще ви дадат изключително полезна насока по кои параметри се очаква от вас да впечатлите в настоящия разговор. Уловете ги и ги използвайте във ваша полза.

  1. След като проведохме този разговор, смятате ли че съм правилния кандидат за позицията?

Това е въпросът, който трябва да зададете в края на интервюто. Да, звучи малко дръзко; да, вероятно ще ви е трудно или притеснено да го зададете. Но е важно да се насилите и да го направите, тъй като ще ви помогне много. Тук вариантите са два. В по-добрия случай интервюиращият ще ви отговори положително, което означава, че имате неговата подкрепа пред колегите му, когато трябва да изберат кой да заеме длъжността. Другият възможен отговор е: „Не съм напълно убеден, защото…“. Неприятно е да чуете нещо такова, но ако го използвате правилно, то също може да бъде коз във ваша полза. Интервюиращият може да е недоволен, защото сте изпуснали да добавите нещо или не сте отговорили достатъчно ясно и твърдо на даден въпрос или очакване към вас. Има ситуации, в които грешката, която сте направили, може да се окаже фатална (но пък моментната обратна връзка за нея би могла да ви е полезна за следващи интервюта). В други случаи обаче стореното би могло да бъде поправено – може да добавите нещо, което сте пропуснали; да поясните някое ваше изказване, което не е било разбрано правилно или да дадете отговор, който този път да не звучи колебливо. А една такава корекция или намеса несъмнено би могла да наклони везните във ваша полза, дори преди това интервюиращият да се е колебаел.

На първите няколко интервюта за работа може да се чувствате несигурни, задавайки тези въпроси. Но ако преодолеете това притеснение и попитате тези две неща, то шансовете ви да заемете желаната позиция несъмнено се увеличават.

Свързани публикации