20 глупави реплики на шефове, от които всички сме уморени (Част 3)

StockSnap_YK0PRWX6MC

Ако сте мениджър на екип, трябва да знаете, че всичко, което казвате, е от значение за хората ви. Преценете кои са онези реплики, за които не бихте искали да поемате отговорност.

Ако сте служител, вижте дали в третата част от този списък (първа и втора част), съставен от Jeff Haden, ще откриете съвпадения с фрази, които шефът ви използва. Искате ли да работите за такъв човек?

13. „Да направим каквото трябва. Ще се извиняваме по-късно.“

Подобно изявление не ви превръща в дързък герой, осмеляващ се да поема рискове. Превръща ви в човек, който предпочита да тръгне по краткия път. Ако идеята си струва, хората ще я одобрят. Ако не го правят, проблемът не е в тях. Проблемът е във вас.

Не избирайте по-лесния път. Опишете какво искате да направите. Докажете, че има смисъл. Спечелете хората за идеята си.

Каквото и да правите, след като предприемете тези стъпки, има много по-голяма вероятност да успеете.

14. „Провалът не е опция.“

Този израз често се използва от лидер, който иска да прекрати въпросите за спорно решение или цел, която изглежда недостижима: „Слушайте, хора, провалът просто не е опция.“

Неуспехът е винаги възможен. Това, че го отричате, не променя фактите.

Не прибягвайте до тази изтъркана фраза. Обосновете решението си. Дайте отговор на трудните въпроси.

Ако не сте в състояние да го направите, може би в крайна сметка решението ви не е толкова мъдро.

15. „Замиташ боклука под килима.“

Или някой друг „оригинален“ реторичен израз, използван, за да подчертае, че опитът на служителя да реши даден проблем само го замаскира.

Вместо да се правите на интересен, предложете по-добър вариант. Ако ситуацията изисква спешни мерки и не разполагате с по-добро решение, просто ще трябва да приемете това и да помните, че боклукът под килима също трябва да се почисти все някога.

16. „Трябва да обърнем внимание на гледната точка.“

Пак стигаме до въпросите за истината и за това, как се представя тя.

Защо трябва да обърнем внимание на оптиката? Защото ако хората разберат какво правим всъщност, то няма да изглежда добре? Или има по-адекватна причина?

17. „Няма нужда да откриваме топлата вода.“

Е, ако няма топла вода, все някак трябва да я осигурим. Твърде често горният израз се използва за отхвърляне на нови идеи, особено на онези, които влизат в противоречие с идеите на шефа, предимно когато осъществяването им е по-трудно и сложно.

В крайна сметка целта на успешните екипи би трябвало да е хората заедно да стигнат до най-доброто решение, да се обединят около него и да го осъществят, а не да изпълняват желания, защото техен източник е ръководителят или защото са леснопостижими.

18. „Трябва да се справим с очакванията им.“

Комуникация с клиенти и дипломатични ходове, които на всички ни се налага да владеем. Какво правим, обаче, когато новините са лоши?

Ако да се справите с очакванията на клиентите на фирмата означава да украсите истината или да я превърнете в откровена лъжа, за да не разгневите клиентите си, то не бива да го правите. Каквото и да казва шефът ви.

19. „Необходимо е да се фокусираме върху добавената стойност.“

Не трябва ли да правим именно това през цялото време? Не трябва ли цялата ни дейност да представлява опит за надграждане на вече постигнатото?

Ако не се фокусираме върху стойността на резултата от усилията ни, защо изобщо ги полагаме?

20. „Каквото, такова.“

Ето още едно изявление на шефа, което цели да ви накара да млъкнете. Обикновено в свободен превод то означава „Твърде много ме мързи, за да се опитам да променя положението. Просто спри да говориш за това.“

„Каквото, такова“ е израз на пораженческа  житейска философия за слабаци или мързеливци, които са се примирили, че нямат никакво влияние над средата около себе си и са жертви на обстоятелствата.

Никога не оставяйте нещо „каквото е“, ако може да е по-добро.

Свързани публикации