3 ефективни начина да накарате работодателите да ви забележат

3 ефективни начина да накарате работодателите да ви забележат

Търсенето на работа не е никак лесна задача, всички се съгласяваме по тази точка. Освен усилието, което изисква, то е и тест за устойчивостта на повечето хора, пише J. T. O’Donnell за Inc. Да бъдете отхвърлени е болезнено. Това да чукате на вратата на работодателя, за да го убедите, че сте перфектният кандидат за работа, може да ви накара да се чувствате обезсърчени, стресирани и дори отчаяни. Какво би станало, ако смените ролите и изчакате работодателят да се свърже с вас?

Рекрутърите предпочитат да търсят топ таланти

Работодателите използват специалистите по подбор на персонал, за да намират нови служители. Задачата на рекрутърите е да открият най-добрия кандидат за работата. Често това е човек, който не търси работа активно. Такива хора са известни като „пасивно“ търсещи работа. Те не си правят труда да посещават платформи за търсене на вакантни постове, защото са достатъчно щастливи на позицията, на която са.  При всички положения обаче, ако им бъде предоставена точната възможност, те биха я обмислили. Пасивно търсещите работа са светият граал за подбора на персонал, казва O’Donnell. В света на човешките ресурси се изискват сериозни умения, за да намерите и да достигнете до топ таланта, както и да го убедите да напусне своята настояща работа заради нова. Това означава, че ако искате рекрутърите да дойдат при вас, трябва да се държите по-скоро като пасивен кандидат.

Съвет № 1: Останете заети

Жалко е, но повечето работодатели са предубедени. Те предпочитат да открият кандидати, които в момента имат работа. Защо? Логиката е, че ако сте заети, това показва, че дадена форма е оценила качествата и уменията ви. За онези, които в момента нямат работа – започнете курсове и доброволствайте, за да докажете, че сте продуктивни, докато си търсите работа.

Съвет № 2: Оптимизирайте ключовите думи в онлайн профилите си

Рекрутърите използват инструменти като LinkedIn, за да осъществяват персонализирани търсения. Целта е да намерят и да прегледат профилите на потенциалните кандидати, които имат уменията, необходими за работата. Когато запълните профила си с правилната комбинация от умения, това увеличава шансовете ви да сте сред резултатите от търсенето на рекрутърите.

Съвет № 3: Създайте и следвайте списък от желани работодатели

Рекрутърите обичат референции. Те насърчават служителите да препоръчват свои приятели и колеги. Когато определите основна група от 10-20 работодатели, за които бихте искали да работите, трябва да ги последвате в социалните медии и да използвате своята мрежа от контакти, за да може да бъдете представени от хора, които вече работят в тези фирми. Защо? След като веднъж сте осъществили връзка, ще бъдете по-видими за рекрутърите. Дори само чрез показването на интерес към фирмата и „сприятеляването“ с нейните служители ще повишите шансовете специалистите по подбор на персонал да стигнат до вас.

Новите правила в търсенето на работа: работете и търсете по-умно, не по-усърдно

Времето, когато просто кандидатствахме онлайн и получавахме обаждане на следващия ден, отмина. Търсенето на работа се промени. Добрите новини са, че ако подходите правилно, търсенето може да ви се отплати добре и да бъде по-малко стресиращ процес. Ключът е да се научите да привличате работодателите.

Свързани публикации