3 качества, гарантиращи успешно интервю за работа

3 качества, гарантиращи успешно интервю за работа

Добре знаем, че професионалният опит не е винаги достатъчен, за да бъдем наети на дадена позиция. Неслучайно интервютата за работа съществуват – човекът, за когото вероятно ще работите, има нужда да се запознае лично с вас и да усети какви сте като хора. Дали бихте се вписали в средата, дали имате нужните личностни качества, дали лесно се комуникира с вас. Или – казано без увъртания и накратко – да си изгради субективна оценка за вас, която да отнесе към CV-то ви и да прецени дали ще паснете на екипа. Следващите три качества, поднесени като съвети, са най-често споменавани едновременно от интервюиращи и интервюирани, които са били решаващи за положителния финал на тези срещи, а именно – покана за работа.

  1. Бъдете различни

Самобитността и ярката ви индивидуалност гарантират, че ще изпъкнете и че ще бъдете запомнен сред другите кандидати. Не се дръжте шаблонно, съветват професионалистите, а бъдете себе си. Интервюиращият иска да види точно това – какви сте вие като личност, за да прецени дали той и екипът му ще могат да работят с вас. Ако, метафорично казано, си сложите маска и се държите неестествено, това вероятно ще се усети, ще ви постави в една редица с много от другите кандидати и няма да даде възможност на човекът срещу вас да разбере, макар и за кратко, какви сте вие като хора. Бъдете себе си, бъдете различни и ще видите колко позитивно ще се отрази това на ситуацията!

  1. Бъдете уверени

Тук не става въпрос задължително за това да игнорирате притеснението, да бъдете нахакани и да отидете с нагласа, че позицията може да е ваша с едно щракване на пръстите. Увереността се изразява в това да представите много ясно и конкретно защо вие, с вашите умения и опит, сте подходящ за конкретната позиция и защо бихте се справили с всички задължения и задачи, идващи с нея. Не го завявайте просто така, със самонадеяна усмивка и неподплатена убеденост. Обяснете го подробно, с примери, с анализ на ситуацията, с кратко резюме на това какъв смятате да бъде начинът ви на работа, плановете ви, идеите ви. Това е увереност, която въпреки евентуалното ви неспокойствие по време на интервюто, несъмнено ще донесе голям плюс във ваша полза

  1. Бъдете комуникативни

Това е последното, но може би най-важно качество. Изследванията твърдят, че 80 % от работодателите наемат кандидати, с които се чувстват спокойни да комуникират, а само 20 % непременно вземат най-квалифицираните кадри. Тази статистика е изключително показателна. Разбира се, има различни хора – някои са по-интровертно настроени и не особено комуникативни. За екстровертите обаче е важно да използват това си качество по време на интервюто. Покажете, че умеете да завързвате разговор, че изслушвате събеседника си, че проявявате истински интерес към думите му, че сте толерантни и приемате чуждото мнение. Особено ако кандидатствате за ежедневна работа с хора, комуникативността директно ви изстрелва към най-предпочитаните кандидати. Превърнете формалното интервю за работа в истински приятен разговор с вашия събеседник, създайте връзка и симпатия. След това ви остава единствено да очаквате обаждането, което най-вероятно ще дойде съвсем скоро!

Свързани публикации