3 класически правила за CV-то ви, които са с изтекъл срок на годност

3 класически правила за CV-то ви, които са с изтекъл срок на годност

Има множество закони, издълбани сякаш в камък, които сме свикнали, че трябва да следваме при изготвянето на CV-то си. Някои си позволяваме да нарушаваме в зависимост от работата или позицията, за която кандидатстваме, но винаги има такива, които богобоязливо не смеем да прекрачим. Доколко те – или поне част от тях – са актуални обаче, запитахме се ние?

1. Колкото по-дълго CV, толкова по-добре

Това е правило, което със сигурност все още важи в пълна сила за някои работни позиции – например държавните. Но в други ситуации може би се оказва, че не е толкова смислено да изброявате всяка една длъжност, която някога сте заемали. Съвременните кариерни консултанти все по-твърдо застават зад позицията, че CV-то трябва да бъде дълго една страница. За мнозина вероятно това изглежда нелепо и безмислено – да изрежете толкова много „история“ от професионалния си опит. Но това не е съвсем така. Тенденцията да се пишат автобиографии, даващи информация, релевантна единствено спрямо конкретната работа, за която кандидатствате, става все по-силна. Данните трябва да са побрани в една единствена страница, която да казва всичко най-важно за вашия опит в съответната сфера. Всичко друго, което по никакъв начин не надгражда, трябва да остане извън автобиографията ви. То отвлича вниманието, разсейва и губи фокуса от изискваните от вас компетенции и предишен опит. В крайна сметка, винаги можете да добавите нещо, с което се гордеете особено много, като бележка в края на CV-то, без да отделяте огромни параграфи за него. По този начин автобиографията ви ще бъде ясна, ударна и грабваща вниманието още от един бегъл поглед. А това е чудесно за вас.

2. Образование, професионален опит, умения и т.н. – неизменната последователност

Това е друго всеизвестно правило, което дори е стандартизирано в различни CV образци и формати. Днес обаче то бива все по-често предизвиквано – най-вече при хора с огромен професионален опит. Има ли нужда тогава CV-то ви да започва с образованието, приключило преди години, от което – много вероятно, както често се случва – в крайна сметка сте се преквалифицирали? Или е по-добре като начало да изпъкват последните ви проекти, позиции и квалификации, които всъщност имат реално отношение към желаната от вас длъжност? Разбира се, ако сте студенти, дипломирани скоро, с малък или никакъв опит, класическата подредба си остава нужна и най-полезна за вас. Хората със солиден професионален „трамплин“ обаче могат да помислят за алтернативни подходи.

3. Важно е съдържанието на автобиографията, а не как тя изглежда

Принципно е така, да. Ако имате сериозен и респектиращ трудов стаж, начинът, по който той е оформен в CV-то ви, не би трябвало да има кой знае какво значение. Не е и най-важното правило, на което трябва да обърнете внимание (затова го оставихме за края). И въпреки това този казус винаги е бил дискутиран. А напоследък все по-често се изтъква, че визията не е никак маловажна и може да работи до голяма степен във ваша полза. На първо място – ще направи добро впечатление и ще изпъкне още преди евентуалният ви бъдещ шеф да е започнал да чете текста. Ако се занимавате с дизайн или друг тип креативна или художествена дейност, впечатляващото оформление ще ви донесе бонус точки и ще направи добра реклама още преди очите да са се плъзнали по истински същественото. Дори да не се развивате в тази сфера, стилната визия пак е важна – тогава със сигурност CV-то ви ще изпъкне сред всички останали. Нещо, което е добре дошло, особено ако кандидатствате на позиция с голяма конкуренция. И на последно място – едно визуално привлекателна биография, която харесвате и с която се чувствате комфортно, ще ви даде допълнително самочувствие – ще я изпращате с увереност, смелост и желание. Във всеки случай едно добре оформено, „пипнато“ CV носи само плюсове.

Разбира се, не приемайте всичко това категорично. Тези съвети не биха работили във всяка ситуация. Но имайте едно наум кога бихте могли да ги използвате.

Свързани публикации