3 начина да направите бранда си желан от клиентите

OV26AOMUMI

Не е достатъчно да сте харесвани и обичани. Вместо това трябва да предизвикате желание у някого, за да го накарате отново и отново да се връща при вас. Колкото това твърдение може да се чете като съвет за личните връзки, толкова е и напъствие за бранда ви, казват двама експерти, които са създали необичайно партньорство.

Jonathan Ford е съосновател и главен творчески директор на брандинг агенцията Pearlfisher. Esther Perel е експерт по връзките, чиито TED лекции за любовта и страстта са събрали повече от 14 млн. гледания. Заедно Ford и Perel ще дебютират с презентация, озаглавена „Еротиката на брандирането: предизвикване на желание във връзката“ на Фестивала на креативността „Лъвовете на Кан“ – оскарите в рекламата, който ще се проведе в края на юни.

След като са се срещнали и разговаряли, двамата били поразени от това колко сходно звучат хората, когато говорят за лични взаимоотношения и за брандове. Те признават, че романтичната любов и любовта към бранда не са съвсем едно и също и въпреки това любовта е спойката в една връзка, независимо дали с клиент, или с партньор. Те казват, че всъщност желанието е онази характеристика, която помага на връзките да преодолеят монотонността в дългите периоди от време. Любовта означава да цените какво имате, а желанието е водено от това да искате нещо ново.

„Любовта е важна, но страстта прави връзките по-вълнуващи”, казва Ford. Желанието е онова, което има значение, когато става дума за предизвикване на лоялност сред партньори и клиенти, добавя Perel.

Anna Hensel от Inc. предава трите главни съвета на двамата експерти за създаване и поддържане на страстта на вашите клиенти към марката.

  1. Поддържайте атмосфера на тайнственост около своите продукти

Тъй като желанието е свързано с непознатото, фирмите трябва да предприемат стъпки за включване на усещането за тайнственост около своите брандове и продукти. Брандовете, които са най-добри в това, като Apple и Google, са много откровени относно фирмената си култура. Въпреки това те са открили как да държат хората развълнувани при пускането на нови продукти на пазара и при други събития, като дават възможно най-малко подробности предварително.

  1. От друга страна, мистерията около това как работи фирмата, рядко е нещо добро

Ако има една област, в която трябва да елиминирате всички съмнения и въпроси, то това е как работи компанията ви и как отговаря на критиката.

Вземете за пример Volkswagen, които бяха нападнати през септември миналата година заради измама с тестовете за вредните емисии на автомобилите. Сега Volkswagen трябва да намери начин да възстанови доверието на клиентите си. Ако фирмата иска да създаде усещане за тайнственост в бъдеще, ще трябва да докаже, че не е с недобронамерени цели, казва Ford.

Никога не искате да заслепявате потребителите. Ако го направите, съветва Perel, трябва да пристъпите към три неща, за да залепите парченцата, останали от връзката: признайте грешката си, признайте, че сте наранили клиентите си, продължете да потвърждавате предателството, докато се опитвате да поправите взаимоотношенията.

  1. Разберете какво чувство искате да бъде свързвано с вашия бранд

Според Ford и Perel, въпреки че луксозните брандове по-често са свързани с предизвиквано чувство на желание, продуктът с висока цена не е задължителна част от уравнението.

Ключът към предизвикването на желание е да определите какво чувство искате клиентите ви да преживеят, след като са взаимодействали с вашата марка. По този начин клиентите имат нещо, което да очакват при всяко следващо взаимодействие, а дотогава обикновено усещат липса – необходима част от желанието и условие за него. Помислете, например, как го направи Uber. Изживяването на сигурност и удобство може да извърви дългия път към култивирането на дългосрочна лоялност.

Свързани публикации