3 начина да направите скучната работа, която не сте готови да напуснете, по-приятна

stocksnap_j6yj4w3b48

Имате всичко в работата си – страхотен шеф, талантливи колеги, печелите достатъчно пари, за да си позволите да си купувате и да правите нещата, които искате, не работите извънредно. Това е хубаво, но заниманията ви не са особено удовлетворителни и вълнуващи.

Можете да се справите със задачите си и насън. Никоя от тях не представлява предизвикателство за вас и не ви провокира да се развивате. За известно време дори сте били доволен, че не сте претоварен, но това време е отминало и сте осъзнали, че сте ужасно отегчен от скучната си работа.

Време ли е да си потърсите нова, пита Caris Thetford. Има един проблем – не е ясно дали новата работа, включваща повече отговорности, ще има добрите страни на настоящата, на които се наслаждавате в момента. Това е риск, който трябва да обмислите. Ето как да подобрите положението на настоящото си работно място и да направите времето, прекарано в офиса, по-приятно.

  1. Създайте контакти с всички

Вместо да търсите в Google всичко, за което се сетите, за да уплътните времето си, го използвайте стратегически, за да изградите мрежата си от професионални контакти. Кого бихте искали да срещнете и да опознаете? Направете списък и план как да се свържете с всеки един от тези хора. Започнете да го осъществявате.

Колкото повече хора познавате в своята професионална сфера, толкова повече възможности ще се открият пред вас – за смяна на работата, за странични проекти, за разгръщане на потенциала на сегашното ви работно място по нови начини.

  1. Научете колкото е възможно повече

Независимо колко сте добри в работата си, винаги може да постигнете повече. Какво ви е необходимо да знаете, за да се справите още по-добре или за да се движите напред още по-бързо? Забавлението си е забавление, но се уверете, че надграждате образованието си.

Ако не можете да присъствате на събития – конференции или обучения, на живо, заложете на опциите за онлайн учене. Безброй онлайн платформи предлагат курсове (множество от които безплатни), подготвени от специалисти и дори от преподаватели в най-елитните световни университети.

Дори кратките видео ръководства могат да ви бъдат от голяма полза в определени ситуации. Грижете се за актуализирането на професионалните си умения. Следете новостите в своята индустрия, блоговете и коментарите по важните въпроси в социалните мрежи.

  1. Решавайте проблеми

Вгледайте се в организацията, от която сте част. Кои са проблемите, които трябва да бъдат разрешени? Във всяка фирма има въпроси, на които все още не е намерен точен отговор. Идентифицирайте ги, за да се фокусирате над тях и да сте в състояние да предложите решения или подобрения.

Ако имате умения, от които колегите ви се нуждаят, за да постига фирмата успех, не ги пазете за себе си, а ги споделете. Така ще подобрите знанията на членовете на екипа, както и тяхната ефективност, а в същото време ще изградите репутация на интелигентен служител, който се фокусира върху проблемите и обича да си сътрудничи с останалите.

Използвайте всички канали за комуникация, за да влияете на процесите, от които сте част. Проучвайте, говорете с останалите, подготвяйте предложения за развитие и имайте смелост да ги представяте. Дори идеята ви да не бъде изцяло приета, ще демонстрирате инициативност.

В идеалния случай ще чувствате по-голямо удовлетворение в настоящата си роля. Ако инвестирате време и енергия, за да изградите здрави взаимоотношения, да продължите образованието си и да бъдете проактивни по отношение на нуждите на организацията, в която работите, и все още очаквате своето предизвикателство и копнеете за повече отговорности, може би е време да си потърсите нова работа. Тези усилия няма да се окажат напразни – ще ви отворят повече врати, отколкото предполагате.

Свързани публикации