3 начина отново да заобичате това, което правите!

 pexels-photo-201658

Усещате, че покрай всички задачи, крайни срокове и тежки проекти, някъде по пътя сте загубили искрата, която ви е мотивирала? Погълнати от ангажиментите, забелязвате, че вече не сте така ентусиазирани от вашата работа – повече ви тежи, отколкото ви носи удоволствие. А вероятно в началото не е било така, нали? Това е нормален процес, който се случва често, но е добре да успеете да го овладеете, преди да е повлиял сериозно на мотивацията ви и да ви е накарал да вземете решение, за което да съжалявате. Време е да се върнете обратно към ентусиазма, който ви е тласкал в началото. Ето няколко доказани начина как може да се случи това:

  1. Отдайте се на равносметка

Рядко хората се отдават на оценка на положението и постиженията си, освен ако не са провокирани от някой критичен момент. Но вие не чакайте това да се случи – отделете време, някой уикенд например, отидете на разходка или приятна почивка у дома и помислете за всичко, което сте постигнали с работата си. Оценете вашите лични успехи, това което компанията е постигнала, каква е ползата от него и какво е развитието през годините. В една такава ретроспекция обикновено се появяват неща, които не сте имали времето и нагласата да обмислите, а които са точно толкова важни, колкото и ежедневните ви задачи.

  1. Отидете на почивка, дори за малко

Прегарянето е  нещо, с което всеки се е борил или ще се бори в един или друг момент от кариерата си. Когато усетите, че вече ви идва прекалено много, отдайте се на кратка почивка – например за 3-4 дни. Откъснете се и отидете някъде далеч, за да презаредите и да си отпочинете. Планината е най-добрият избор, предвид честата липса на обхват и чисто техническа невъзможност за работа. Вероятно дори, когато сте там, няма да успеете да спрете да мислите за неща, свързани с вашите професионални задължения – това е нормално. Нещо повече – когато сте в спокойна среда и мислите ви връщат към теми, свързани с работата, можете да достигнете до нови заключения или идеи, които да повлияят на цялостната ви нагласа. И така, когато се върнете отново в офиса, е много вероятно да сте преживели малък катарзис, който да е успял да възвърне ентусиазма и креативната ви енергия.

  1. Обсъдете го с колегите си

Ако работите от известно време на настоящата си позиция, би трябвало да сте изградили добри приятелства в офиса. Приятелства, които ви позволяват да говорите честно, откровено по между си и да коментирате това, което ви вълнува. Поговорете с колегите си за това усещане – дали и те са преминавали през него, как са се справили и каква е тяхната мотивация да са още тук. Много е вероятно тяхната мотивация да е различна от вашата, но поне ще ви даде една допълнителна и позитивна гледна точка, която би могла да ви повлияе. А ако изведнъж усетите, че сте пропуснали последните събирания, пътувания или тиймбилдинги с вашите колеги, може би трябва да опитате всичко възможно да присъствате на следващото такова събитие. Това ще ви помогне отново да се почувствате част от един екип не само на ежедневното професионално ниво, но и на емоционално такова.

Свързани публикации