3 начина, по които губите времето си за почивка

3 начина, по които губите времето си за почивка

Всички сме го изпитвали, нали? Най-накрая осъществявате пътуването, което сте планирали месеци наред. Входящата ви поща е под контрол и сте готови да се насладите на заслужено време за почивка. Има само един проблем – още не сте си поели дъх и нещо отново ви връхлита – просто е невъзможно напълно да се откъснете от обичайните си задачи. Всеки има поне една-две истории за ваканции, които са се превърнали в работа от дистанция. Има някои очевидни признаци, че спомагате това да се случи, а и изненадващи начини, по които саботирате собственото си време за почивка. Наблюденията са на Richard Moy.

  1. Забравяте да включите автоматичните известия, че сте извън офиса

Едно от най-успокояващите неща при напускането на офиса в последния работен ден преди ваканцията е моментът, в който включвате автоматичните имейл нотификации, че сте извън офиса. Нали така?

Вероятно ви се е случвало да пропуснете да направите тази услуга на себе си и на близките си, преди да излезете в отпуск. Ако трябва да сме честни, „забравяте“ няма да е най-точната дума, описваща действията ви. Сигурно отново сте помислили за това, че докато ви няма, ще се случат важни неща, клиентите ще искат бързи отговори и т.н.

Разбира се, да оставите автоматично известие за отсъствието си няма да ви спре да проверявате имейла си по време на ваканцията, но има друг полезен ефект – повечето хора, с които работите, ще уважат съобщението, когато го видят. Ако излезете в отпуск, без да включите този автоматичен отговор, само ще направите постигането на добро прекарване по-трудно.

  1. Нямате нищо против колегите ви да се свържат с вас на мобилния телефон

Добър сте в това, което правите, помощта ви се търси, а и мразите да губите следите на проектите, по които работите. Последното може да означава, че сте готови да помрачите почивните си дни. Дадете ли картбланш мобилният ви телефон да бъде използван за работа, бъдете сигурни, че така и ще стане, независимо от степента на важност или спешност на въпроса.

Дадете ли на колегите си допълнителни опции за връзка с вас, шансовете те да се възползват от офертата са огромни. Опитвате се да бъдете коректни като част от екипа, да сте добър съотборник, но не разтягайте това понятие. Ако сте постоянно достъпни за разговор по служебни въпроси, ще се изненадате колко бързо ще се окаже, че по време на почивката си приемате обаждания и отговаряте на имейли, вместо да се забавлявате.

  1. Не включвате времето си вечер във времето си за почивка

Изкушаващо е да си кажете; „И без това ще си лягам, защо не проверя какво се случва.“ Този навик е достатъчно вреден след работно време в делнични дни, за да го практикувате и по време на отпуска си. Помислете на какви вълни настройвате мозъка си, ако правите това точно преди да си легнете.

Ще започнете да мислите за всички неща, които ви очакват, когато се върнете на работа – на следващия ден или след седмица. Това ще се отрази негативно на съня ви. Ще се отрази негативно и на подхода ви към работата. Ако се превръщате в работохолик, независимо къде сте, ще се насочите към най-близкия лаптоп, за да проверите дали всичко в работата е наред.

Можете да избегнете всичко това, ако си спестите отварянето на имейла си преди лягане. Помнете, че е време за почивка и дори привидно глупавото губене на няколко минути със списание в ръка ще ви отпусне и ще ви зареди с нови сили. Само не преглеждайте служебния си имейл. Отново.

Да се насладим на времето за почивка невинаги е толкова лесно, колкото звучи, особено когато ни чака много работа за вършене. И все пак, ако работите усърдно по цяла година, отговорни сте и сте се уверили, че всичко е наред, преди да излезете в отпуск, отпуснете се и му се насладете. Спечелили сте си правото да се откъснете от задълженията си за кратко. Ако си дадете нужното време, за да презаредите батериите, професионалното ви представяне може само да се подобри.

Свързани публикации