3 нелепи грешки в CV-то, които могат да ви изиграят лоша шега

3 нелепи грешки в CV-то, които могат да ви изиграят лоша шега

Успешното търсене на нова работа е сложна задача, включваща много и различни елементи. Безспорно, един от най-важните си остава добрата автобиография. Все пак, тя е инструментът, с който се опитвате да направите добро първо впечатление и да открехнете вратите на работодателите за себе си. Тоест редно е да сторите всичко по силите си, за да не изпратите текст, който да доведе четящите го до нервен срив или тъжно поклащане на глава.

Има ред начини да съсипете едно CV, но тук ще се спрем само на три, които са често срещани и твърде важни, за да бъдат подминати.

Несъответствия

Първото нещо, което съвременният рекрутър ще направи в повечето случаи е, да сравни автобиографията ви с LinkedIn профила ви. Именно при тази проверка има опасност да изскочат важни несъответствия.

Двата „документа“, които ви представят не е задължително да бъдат огледални копия, но би трябвало да не съдържат тежки разминавания. Важно е да съвпадат имената на бившите работодатели, заеманите длъжности, периодите, в които сте работили.

За беда, повечето кандидати сумират всички позиции, които са заемали в дадена компания, под една длъжност, като избират онази, която звучи най-авторитетно. Това е проблем по две причини. Първо, не отразява кариерното ви развитие и второ, навежда рекрутъра на размишления, че е възможно да открие и други несъответствия. Затова, ако сте работили пет години в една компания и сте заемали три различни позиции, не пропускайте в CV-то да ги изброите ясно.

Непълни данни за контакт

Изумително е колко много хора пропускат тези детайли. Една добре съставена автобиография трябва да съдържа мейл адрес и телефонен номер. Не само едното от двете.

Когато си търсите работа, една от основните ви задачи е да направите така, че заинтересованите работодатели да могат да ви открият лесно и удобно. За някои това означава по мейла, а за други, по телефона. Именно затова не пропускайте да посочите и двете.

И за всеки случай, още повече ще улесните рекрутърите, ако им посочите директно и LinkedIn профила си. Колкото повече варианти за връзка с вас дадете, толкова повече има вероятност да ви харесат.

Нерелевантна информация

Повечето хора не са добре подготвени за писане на CV. По тази причина в хиляди автобиографии могат да бъдат открити купища ненужни факти, които с нищо не допринасят за успеха на кандидата. Ако се кандидатирате за позиция във финансовия сектор, споменаването на факта, че сте запалени салса танцьори, с нищо не ви облагодетелства, но пък може сериозно да подразни рекрутърите. Тази информация обаче би била полезна, ако се кандидатирате за инструктор по танци.

Въздържайте са да цитирате всичко от живота си, ако няма смисъл. Наскоро завършилите образованието си са донякъде извинени, защото няма какво друго да напишат, но хората с опит зад гърба си, не бива да споменават, че в училище са били отличници и са карали водни ски.

Не хабете ценно място (а и времето на рекрутъра) с незначителности. Опитайте се да създадете добро първо впечатление и оставете нещо за разказване по време на самото интервю.

Посочените три вида грешки са често срещани и досадни. В много случаи те отрязват пътя на канидатите към потенциално интервю. А е лесно да не бъдат допускани.

Свързани публикации