3 неща, които научавате, когато мениджърът ви е по-млад от вас

StockSnap_SNL5FQBLEW

Шефът – митичното създание, което стереотипите са превърнали в достолепна фигура с десетилетия опит, знаеща отговорите на всички въпроси. Шефът, който има свой кабинет със страхотна гледка и скъпо обзавеждане. Ако трябва да сме честни, така щрихираното създание се оказва рядък вид, който ще срещнете само ако бродите много в корпоративната джунгла.

В останалите случаи вашите шефове ще бъдат обикновени хора, чиито качества не се доказват с изкуството по стените на кабинета им, а уменията им не се базират единствено на дългия професионален опит. Какво е да работите за мениджър, който е по-млад от вас? Има ли популярни схващания за подобно сътрудничество, които впоследствие се оказват погрешни?

Ето какво пише Richard Moy за нещата, които ще научите, когато сте по-възрастен от ръководителя си.

  1. По-младият шеф също си разбира от работата

Възрастта не е единственият фактор за придобития професионален опит. Когато млад човек си завоюва по-висока позиция в йерархията, обикновено това не е случайно. Не подценявайте онова, което можете да научите от мениджъра си в процеса на работа.

За някои хора, свикнали да мислят в традиционните рамки, може да се окаже силно мотивиращо, че някой, който не е живял толкова дълго, колкото тях, е постигнал повече. Ако този човек може да научи толкова много толкова бързо, това означава, че те също биха могли.

  1. Все пак има какво да научи

Завидните умения на младия ви шеф все пак не означават, че знае всичко – вероятно ще се наложи да се научи на някои неща. Вие сте работили по-дълго, което означава, че вероятно сте придобили и някои меки умения по своя път.

Възможно е да имате полезни професионални връзки с други екипи, които вашият шеф все още няма. Може би знаете повече за тънкостите в своята професионална сфера, тъй като шефът ви не е попадал в някои ситуации, които са ви дали ценни уроци.

Няма значение каква е причината да знаете повече от шефа си – отговорността за това да го подкрепите с допълнителния си професионален опит е изцяло ваша. Когато прилагате своите умения, не го правете така, че да изпъкнете и да засенчите шефа си. Помогнете му да се учи, той ще оцени това и вероятно ще работи за вашето повишение.

  1. Може би ще се наложи да напомняте на другите във фирмата, че той ви е шеф

Ако работите в по-голяма компания, има шанс колегите от другите отдели да мислят, че някой друг ви е шеф или че вие сте шефът. Възможно е да не се сещат да копират ръководителя ви в имейлите до вас, които засягат и него.

Ваш ред е да се намесите. Ако искате да улесните както своя живот, така и живота на шефа си, напомняйте на останалите чия е последната дума (когато е приемливо да го направите, разбира се).

Добре е да намерите начин да избегнете несъответствията и объркването: „Поласкан съм, че се свърза с мен, но вероятно е редно да добавиш и мениджъра ми в разговора.“

Дори да е изкушаващо да вземете някои решения, без да се допитате до шефа си, е твърде вероятно това да доведе повече до вреди, отколкото до ползи. Да не споменаваме, че ще се държите като пълен идиот, ако позволявате на хората да си мислят, че вие вземате решенията.

Всъщност няма много разлики между това да имате по-опитен или млад шеф. И все пак фразата „Възрастта е само число“ си остава клише, от което обикновено не се ръководим в живота си.

Свързани публикации