3 неща, които никога да не казвате на рекрутър

StockSnap_QDVFA3RNAD

Основна част от отговорностите на специалистите по подбор на персонал е да разговарят с кандидатите за работа, за да разберат кой е най-подходящият за всяка конкретна позиция. Те провеждат интервюта, опитвайки се да опознаят хората срещу себе си, и то през цялото време. Когато се срещнете с рекрутър, трябва да разкриете определена информация за себе си – очакванията са такива.

За съжаление, някои кандидати стигат твърде далече.

Става дума за следното: независимо колко удобно се чувствате в компанията на даден рекрутър, има няколко неща, които никога не бива да си позволявате да казвате. Мисията ви следва да бъде да поддържате комуникацията на професионално ниво. Винаги.

Ето кои са трите неща, които е възможно да ви струват получаването на работата, според Nando Rodriguez и Charlene Narcelles.

  1. „Уф, последната фирма, в която работих…“

В интервюто ще дойде момент, в който ще бъдете попитан какво ви липсва на настоящата ви позиция, за да търсите предложения от други фирми. Понякога това е мигът, в който отговорите стават грозни. Хората, които не умеят да се контролират, ще се оплакват отново и отново – от работата си, от шефа си, от фирмата, ще споделят, че нямат търпение да се махнат от там. Това е чудесен начин кандидатите да се покажат в най-лошата си възможна светлина.

Говорете за работата, шефа или фирмата по неутрален начин. Никога не превръщайте темата в лична, дори аргументите ви наистина да са лични – например, ако предпочитате да смените екипа и да бъдете сред по-млади и по-енергични хора. Винаги има начин да „завъртите нещата“ и да ги обърнете в своя полза.

  1. „Ще направя каквото и да е“

Всеки рекрутър иска да наема хора, които имат жив интерес към длъжността и работата. Мотивацията е мощно оръжие в професионалния свят. Но и тук трябва да си  поставите определени граници. Ако сте решили, че на всяка цена искате да се внедрите в дадена компания, независимо на каква длъжност, дори да не е тази, която искате, това е грешка. Не кандидатствайте на случайни позиции с надеждата след време да се преместите в друг отдел.

Когато не сте сигурен какво точно искате да правите, това навежда човека срещу вас на мисълта, че не сте наистина ангажиран с конкретната роля. Дори да сте въодушевен, то е защото се опитвате да си спечелите назначение. „Ще направя каквото и да е“ кара личната ви марка да се изпари и отклонява вниманието от ключовите ви умения, опит и желания. Този резултат никога не може да се тълкува като положителен, особено когато търсите работа.

  1. „Е, това го има в CV-то ми“

Това е една от най-дразнещите реплики за провеждащите интервюта за работа.

Те много добре знаят, че го има в CV-то ви, но питат за точно определена работа или опит, защото искат да чуят нещо повече от написаното. По този начин оценяват не само професионалния ви опит, но и комуникативните и социалните ви умения. Изразявате ли се ясно? Трябва ли да работите с клиенти, или е по-добре да сте далеч от тях? Ако интервюиращият ви попита за определено умение, не споменавайте автобиографията си – принципно би трябвало да можете да доразвиете подробно фразата от няколко думи, която е в CV-то ви. Използвайте тази златна възможност, за да блеснете.

Рекрутърите могат да бъдат едни от най-добрите ви съюзници в намирането на мечтаната работа. Просто се уверете, че комуникацията ви с тях е професионална.

Свързани публикации