3 освежаващи начина да подобрите търсенето на работа (четвърта част)

3 освежаващи начина да подобрите търсенето на работа (четвърта част)

След първа, втора и трета част на списъка със съвети за сериозно търсещите работа, попаднали във водовъртежа от CV-та, мотивационни писма, интервюта, телефонни разговори, срещи, чакане, недоволство, неудовлетворение и дори отчаяние, идва време за логичното продължение на поредицата. Всички съвети, които специалистите по кариерно развитие дават по темата, са обединени под едно общо мото – нищо прекалено.

Не забравяйте за личния си живот и за здравето си, но недейте да се отказвате от професионалните си цели. Опитайте се да балансирате между крайностите, като предпочетете човешкото общуване, вместо да се задоволявате с изпращането на документи онлайн. Забавлявайте се, намерете време за почивка, започнете временна почасова работа, за да не сте притиснати във финансов план, стартирайте отдавна планиран проект, за да се мотивирате и да тренирате ума си. Това са само част от съветите на специалистите, които ви припомняме. Ето още няколко.

  1. Дайте си почивка

Понякога търсенето на работа е по-изтощително от самата работа. Преценете обстоятелствата, в които сте поставени, и си дайте почивка, за да рестартирате своето търсене генерално. Вместо да мислите за това как да стигнете до следващата си работа, помислете по въпроса защо изобщо я искате. Да, всички се нуждаем от заплащане, за да живеем, но каква е по-дълбоката ви мотивация? Какво наистина обичате в работата, която желаете? Колкото по-точни и ясни можете да бъдете за това кои сте, какво можете да предложите, какво искате да преживеете и да постигнете, толкова по-фокусирани и развълнувани ще бъдете за потенциалните възможности.

  1. Сменете паролата си

Сменете настоящата си парола. Не, не с главни букви, с шест знака, с включване на номер в комбинацията или с таен еднорог. Паролата ви трябва да е напомняща метафора, ментален инструмент, който ще ви отведе до целта ви. Сменете паролата си, за да я свържете с краткосрочната си цел, с дългосрочната си цел, с онова, което ви мотивира.  Паролата ви има определен смисъл и е единственото нещо, което въвеждате по няколко пъти на ден, за да влезете в своя компютърен акаунт. Страхотен начин да започнете деня си е да се разчитате на това, което ви мотивира, а впоследствие да си го припомните поне няколко пъти. Доказано е, че подобни тактики действат, колкото и невероятно да ви струва.

  1. Вземете си свободен ден, посветен на здравия разум

Често твърде фокусираното следване на дадена цел води до твърде много напрежение и вманиачаване в същата тази цел, която не става по-близка. Вземете си свободен ден, в който да помислите на спокойствие за това, което ще направите. Тайната се крие в това наистина да не насрочвате нищо за този ден. И наистина да помислите за това какво искате да направите с живота си. Работният ден е по-подходящ за целта, отколкото почивният, защото обикновено през уикенда имате куп задачи, от които не можете да се откъснете. Работният ден, превърнат в почивен, може да бъде прекаран в четене на мотивираща книга или в лични разсъждения – дейности, които нямат място в стандартния график.

Свързани публикации