3 правила за балансиране на постоянна работа и фрийланс проекти

БалансНови и нови професионалисти от различни области осъзнават ползите от фрийлансърството. Да си волнонаемник и да работиш когато и за когото искаш е чудесно решение, ако си добър в работата си и не се притесняваш от финансовата несигурност. Съществува обаче спасителен пояс, който е примамлив за мнозина изкушени от фрийланс кариерата – да работиш на твърд договор някъде и да „побутваш отстрани“ някой проект на частни начала. Ако сте се озовали в подобна ситуация (или сте на път да го сторите), вероятно ще ви е полезно да видите три съвета, които ще ви помогнат да комбинирате по-успешно двете дейности.

И така, кои са незаобиколимите условия за успешно съчетаване на постоянна работа и фрийланс проекти?

Обичайте това, което правите

Хора, които се опитват да припечелват частно, има много. Но малцина от тях успяват да изпъкнат от общата маса и да станат предпочитан бизнес партньор, както и желан служител. Ако обаче наистина обичате нещата, които правите, вероятно им се посвещавате истински и ставате наистина все по-добри в полето на вашата експертиза (колкото и странно да звучи тази дума на български).  Именно това ви издига в очите на потенциалните работодатели и клиенти и ви позволява наистина да работите на повече от един фронт.

Хората, влюбени в работата си, имат значително по-малко затруднения да се развиват и в офис и като самостоятелни професионалисти. Обикновено уменията от едната дейност са полезни и за другата и така различните компетенции се преплитат, обогатяват и позволяват на човека да става все по-ценен контрагент и служител. Тези хора непрекъснато се усъвършенстват, развиват портфолиото си от знания и умения, а и наученото във всяка дейност им помага да работят по-бързо и качествено.

Но има поне още една причина за изискването да обичате работата си. Съчетаването на постоянно работно място с фрийланс проекти е времеемко и уморително занимание. Ще ви се налага да работите до късно през нощта, или рано сутринта, в неделя, на рождени дни, когато другите са на плажа или просто пият по едно питие в съботната привечер. Ако не харесвате искрено работата си, тези времеви дефицити и рестрикции ще започнат бързо да ви уморяват, демотивират и обезкуражават. След това крачката до захвърляне на всичко става съвсем малка.

Спазвайте графика

Разумно е да си направите график и да го спазвате. Както казва хубавата англоезична поговрка: „Провалът в планирането е планиран провал“. Ако например пишете блог или статии като фрийлансър, най-разумно е да си приготвите седмичните материали в неделя и да ги настроите да се публикуват през седмицата. Това ще ви освободи време и мозъчни ресурси за постоянната работа. И ще направи дейността ви предвидима за самите вас.

Освен това, би било полезно да си направите ежедневен график, който да спазвате. Ако наистина трябва да съчетавате две различни дейности, разумно ще е да ставате рано всяка сутрин – в един и същи час. Трудно е, но се свиква. А пък е много ценно, тъй като ви отваря повече време за работа и обмисляне.

И разбира се, никога не работете частните си проекти в служебно време. Планирането и графикът ще ви помогнат много в тази насока.

Не забравяйте важните неща

Работата е работа. Тя може да е много удовлетворяваща. Или отлично платена. Или приятна. Дори, може да изгражда личния ви бранд и да допринася за увеличаването на популярността или съграждането на добро професионално име. Но тя е работа. Изисква време. Времето е константа – няма как да направите деня по-дълъг, колкото и рационално да го ползвате. Именно тук е една от големите клопки, които подхваналите постоянна работа и фрийланс проекти, често забравят да съзрат навреме. Ако нямате достатъчно свободно време, неминуемо ще пострадат личните ви взаимоотношения с близки, приятели и семейство. Най-важните хора в живота ви имат нужда от вас и това означава да им отделяте време. Време, в което да не работите и да не мислите за работа. Посвещаването на околните изисква пълно себеотдаване и внимание – няма да ви се получи добре, ако нямате времето за това.

Работата е изключително важна по ред причини. Ако сте решили да работите две работи, значи за вас причините са още повече. Но ако това се случва за сметка на личното ви щастие, цялото пътешествие няма да ви донесе щастие.

Съчетаването на постоянна работа и фрийланс проекти е танц по острието. Трябва да го обмислите, планирате и да бъдете уверени, че не грешите в преценките си. Ако сте решили да танцувате този танц, направете го. Но бъдете готови за жертвите, които ще изисква от вас и не се оплаквайте.

 

Свързани публикации