3 причини да не наемете кандидат, който ви се струва идеален

StockSnap_8ZB9C03AIJ

Разглеждате CV-то на кандидат, който изглежда повече от надежден. Изглежда като идеалния за позицията. Търсите точно такъв служител, но въпреки това трябва да спрете и да помислите, преди да му направите оферта твърде скоро.

Ето кои са червените лампички, които светват в подобни случаи, пише Laura Garnett:

  1. Има повече сертификати и придобити образователни степени, отколкото реален практически опит (не важи за току-що завършили млади хора)

Идеалният кандидат на хартия невинаги се превръща в най-добрия служител. Един кандидат с подходяща квалификация е добро попадение само ако може да се възползва от цялата информация, която е научил.

Срещнете се с човека и задайте необходимите въпроси, за да разберете дали е в състояние да използва знанията си, за да решава проблеми, дали може да ги приложи.

  1. Не задава въпроси

Изглежда ли така, сякаш кандидатът мисли, че е твърде добър за работата? Чувствате ли се така, сякаш вие сте единственият, който полага усилия да спечели отсрещния в комуникацията?

Когато кандидат не задава въпроси на интервю и не е любопитен за подробностите за отворената позиция, вероятно няма да се интересува живо и от работата си, смята Garnett.

Отличният кандидат на теория невинаги впечатлява в директната комуникация. Обърнете внимание на нещата, от които показва, че се вълнува.

  1. Изпитва затруднения да говори за предизвикателствата пред себе си и за онова, което го изпълва

Ако на кандидата му е трудно да формулира изказвания по тези теми, вероятно не е определил собствените си приоритети. Обикновено наистина си личи, когато човек е наясно със себе си и с онова, което би искал да прави. Мотивацията, наред с квалификацията, трябва да е сред водещите фактори при избор на кандидат за позицията.

Имайте предвид, че тези три знака са допускания на Garnett, базирани на конкретния ѝ опит, и не биха означавали нищо сами по себе си, ако не ги проверите по време на процеса по наемане на персонал. Всеки кандидат е различен – някои са в стихията си по време на интервю, а други се тревожат твърде много, за да успеят да покажат кои са и какво могат.

Най-важното, ако все още сте неопитен работодател, е да си дадете сметка, че колкото и да е спешно намирането на подходящ служител, не бива да си позволявате да правите прибързани изводи само на базата на документите за кандидатстване. Отделете нужното време, за да потвърдите или да опровергаете впечатленията си в контекста на директното общуване и да откриете човек, който ще бъде добър в работата си, но и ще работи успешно именно във вашия екип и ще се чувства удовлетворен от постигнатото.

Свързани публикации