3 причини защо „работи, каквото ти попадне“ е несъмнено лош съвет

3 причини защо „работи, каквото ти попадне“ е несъмнено лош съвет

Едва ли има някой, който да не е чувал това мнение поне веднъж в професионалния си път, особено след своето дипломиране и предстоящо излизане на пазара на труда. Това е несъмнено един от най-честите съвети, които младите хора без никакъв или малък професионален опит чуват. „Работи каквото ти попадне, после всичко ще се нареди.“ Оказва се обаче, че днес това не е най-добрият план, който може да следвате. Разбира се, несъмнено има ситуации, които изискват незабавно постъпване на работа, която далеч не бихте приели при други обстоятелства – тогава остава да стискате зъби и да се надявате скоро нещата да се променят. Но ако имате възможност да изчакате да дойде правилното предложение за място, на което истински желаете да бъдете, направете го. Защото в противен случай е много вероятно да:

  1. Изградите лош опит в търсенето на работа

Ако приемете едва ли не първото предложение, което ви попадне, само за да се успокоите – вас и хората около вас – че вече сте наети, няма да разберете почти нищо от иначе така важния процес по търсенето на работа. Обикновено той наистина отнема немалко време, но създава важен тренинг и професионален нюх. Започвате да откривате към коя сфера имате интерес; дали, например, бихте положили усилия, за да се преквалифицирате; започвате да разграничавате добрите от лошите работни условия, да отсявате смислените предложения за работа, да откривате кои позиции са перспективни и кои – не. Ако приемете безкритично всяко едно предложение за работа ще се превърнете в конформист, който е готов да се съгласи на всякакви условия. А това е несъмнено една преждевременна смърт на вашата професионална кариера.

  1. Да започнете да слушате другите преди себе си

Често се случва така, че натискът да си намерите работа възможно най-бързо, независимо каква, е външен – родители, близки, приятели и прочие. Както всички добре знаем, всеки един човек от обкръжението ни има мнение за това как ние трябва да се развиваме и какво да правим. Това е характерна черта на хората, която е неизменна. Важно е да не приемате безрезервно всичко, което ви казват. Ако искате да се развивате в конкретна сфера, а около вас ви натискат да започнете каквато и да било работа по-бързо и да се откажете от „тези глупости“, не приемайте казаното за чиста момента. В определени ситуации, да, тези съвети могат да казват самата истина, но винаги ги обмислете добре, преди да ги последвате. Ако вие сте убедени в собствената си позиция и чувствате, че сте на прав път, макар и не толкова близо до заветната цел, защитете я и не правете компромис. Преценете ситуацията и възможностите си добре, и ако сте сигурни, че целта е постижима, следвайте я уверено, независимо какво ви казват хората около вас.

  1. Да работите нещо, което не харесвате, за много дълъг период от време

„Поне получавам прилична заплата“ е както една от причините да останете на досегашното си работно място, така и един от знаците, че трябва да го напуснете възможно най-скоро. Много хора остават на дадена позиция заради, например, доброто заплащане, независимо дали цялостните условия са добри или пък се чувстват комфортно със своята работа. Успокоявайки се с това оправдание, те продължават „мъченичеството“ още дълго време, без мотивация да търсят или преследват нови възможности. Просто се примиряват. А това е грешка, която пречи както на кариерното развитие, така и на личното щастие и удовлетвореност. Не се задоволявайте с работа, на която не се чувствате добре и която е компромис за вас като личност. Търсете, докато не откриете правилното място за вас.

Естествено, това са ценни съвети, които, както казахме, важат основно за ситуации, позволяващи да останете без работа за известно време. В крайни случаи, разбира се, всяко предложение е добре дошло, но дори тогава не губете мотивацията си и желанието да намерите нещо по-добро.

Свързани публикации