3 признака, че работата ви става непоносима за вас

3 признака, че работата ви става непоносима за вас

Не е тайна, че винаги е по-добре сами да напуснем работа, отколкото да стигнем до неприятния момент с уволнението. Това обаче е тежко и трудно решение, което изисква смелост, убеденост и поне сравнително спокойствие за професионалното ви бъдеще. Все пак, на никого не е приятно да остане без работа. Именно това е и основната причина, което ни задържа на място, на което не искаме да бъде – страхът, че е възможно дълго време да останем без стабилен доход. Затова именно е добре да умеем да разчитаме знаците, че текущото ни работно място вече не е за нас. Така бихме могли отрано да реагираме и да подготвим стъпките си след напускането, а не да си тръгнем спонтанно и рязко, когато съвсем ни е дошло до гуша, без да имаме план какво ще правим след това. Ето няколко важни индикатора, за които да бъдете нащрек.

  1. Съветите ви биват игнорирани

Въпреки, че имате богат опит и стабилно присъствие в компанията, усещате, че при вземането на важни решения, вашето експертно мнение не се взема предвид. Това е проблем, защото показва липса на уважение и доверие, които сте градили, вероятно, с години. Когато сте професионалист с опит, няма нужда да губите време и усилия на място, на което не ценят вашите знания.

  1. Изискват от вас компромиси, които не са етични

Тук гамата от възможности е почти неизчерпаема. От рязка промяна на политиката на компанията, през нови партньори и връзки с компрометирани лица, фирми, огранизации, до директни лъжи за продукти, дейности, проекти и прочие. Вашите задължения към дадена работодател трябва да бъдат стриктно професионални – на специалист, който е нает, за да помага за развитието на компанията. Когато започнат да ви превръщат в съучастник на дейности и решения, които са против вашия морален кодекс, е време да се насочите с уверена стъпка към вратата.

  1. Обещанията не се спазват

Толкова често срещан сценарий, че повечето хора го приемат за нещо нормално и сякаш не чак така драматично. А това е грешка. Класически подход е да се дават обещания от мениджърите към служителите, които да мотивират за изпълнението на важни задачи или проекти, извършването на допълнително работа или ангажираност със задължения, които са извън длъжностната характеристика. Често обаче, след като резултатите са задоволително постигнати, тези обещания не се спазват – отлагат се с времето постоянно към един безкраен и неясен хоризонт. Когато започнат да ви „въртят“ така, особено след като сте положили изключително много усилия, е време да започнете да се оглеждате сериозно за ново работно място.

В заключение бихме ви казали – не търпете, а променете. Пазарът на труда се разширява и възможностите не са малко. Не се примирявайте с некоректното отношение на работодателите си. Това толерира лоши практики, които се установяват като модели и са потенциал за сериозни бъдещи проблеми.

Свързани публикации