3 реалистични начина да спрете да се притеснявате за работа, когато сте извън офиса

3 реалистични начина да спрете да се притеснявате за работа, когато сте извън офиса

Днес става все по-трудно да оставим работата  в офиса. Колко пъти ви се е случвало в почивни дни или извън работно време да трябва да реагирате за нещо „неотложно“? Всичко това би било приемливо, ако е изключение, но днес това е по-скоро ежедневие. Вероятно това е тенденция, която трудно може да се прекъсне или промени, но има няколко начина, чрез които можете да поставите известни граници и да оставите задълженията в офиса – поне в известна степен.

  1. Задайте си напомняне в календара в колко часа да тръгвате от офиса всеки ден

Колко често сте стигали до момента, в който забелязвате, че вече е дошло време да си тръгнете, но си казвате „Хайде, още половин час!“. Обикновено този половин час става поне един, а понякога и повече, докато не усетите, че вече просто сте прегорели и смачкани. Затова сложете си ежедневно напомняне (например на телефона), което да позвънява в определения час, в който е добре да си тръгвате. Може би не всеки път ще успявате да го направите, но е добра отправна точка, която ще започне да променя нагласата ви и ще кара червената лампичка в главата ви да „светва“ в такива моменти.

  1. Махнете служебния мейл от мобилния си телефон

Служебния имейл е нещо наистина ангажиращо. Дори да не получавате супер важна и спешна информация само и единствено за вас, обикновено сте включени в разговори, които текат почти постоянно. И които вие също така следите, всеки път, когато телефонът ви даде знак, че имате нов имейл. Така съзнанието ви постоянно е ангажирано с работа, а това несъмнено е проблем. Затова – освен ако компанията не ви задължава – махнете служебния мейл от личния си телефон или поне изключвайте нотификациите за него, когато сте извън офиса. Ако има нещо наистина важно, помолете колегите ви директно да ви се обаждат или да ви изпращат съобщения на личната поща.

  1. Подгответе си първите задачи за утрешния ден

Често се случва да не можем да си тръгнем навреме, само защото искаме да завършим още една задачка… която обикновено води до друга и така до безкрай. Вместо да се измъчвате по този начин, научете се да приоритизирате. Когато завършите най-важното за деня и краят на работното време наближи, отделете си няколко минути, за да подредите най-спешните неща, които трябва да свършите на следващия ден. Така ще можете да си тръгнете по-спокойни със знанието, че важните задачи са организирани още за сутринта и няма да бъдат прескочени, а ще бъдат свършени приоритетно.

Вероятно днес пълно откъсване от работната среда е невъзможно, но с тези няколко стъпки, ако не друго, то поне можете да направите намесата във времето ви за почивка по-малка.

Свързани публикации