3 самозаблуди за онлайн присъствието на търсещите работа

stocksnap_38sn56yjwb

Когато търсите работа, имате много неща, за които да мислите – подобряване на CV-то, написване на мотивационно писмо, подготовка за интервю. Възможно е да се изкушите да неглижирате онлайн имиджа си. Не забравяйте, че той е важна част от цялостния ви образ.

Не подценявайте мощта на онлайн присъствието, независимо как е изглеждало вашето до момента – дали не сте споделяли почти нищо за личния си живот, или сте изтрили снимките от бала и ранните студентски години от профила си във Facebook, актуализирали сте профила си в LinkedIn и сте сметнали, че това е достатъчно.

Това, че рекрутърите все по-често се фокусират върху онлайн представянето ви, е достатъчна причина да положите допълнителни усилия за поддържане на добро онлайн присъствие, коментира Nina Semczuk за TheMuse. Самозаблудите само ще ви попречат да получите работата, която искате.

  1. „Никой няма да съди за мен по това, което ще открие (или няма да открие) в профила ми“

Постоянно ни предупреждават да внимаваме за съдържанието на профила си във Facebook. Това обаче не е достатъчно. Потърсете името си в Google и прегледайте резултатите. На практика това е начинът, по който рекрутърите стигат до вас. Погрижете се да изтриете всякакви стари свои регистрации в сайтове, които вече не използвате, но се оказват свързани с името ви и потенциалният ви работодател може да види.

За жалост, някои неща не са в нашите ръце и не можем да изтрием споменаването си във вестника преди години например, но поне можем да променим онова, което зависи от нас.

  1. „Портфолиото и личният сайт са необходими само на хората с креативни професии“

Вярно е, че почти всяка творческа професия (като разработчик на софтуер, дизайнер, криейтив директор или писател) изисква някакъв вид портфолио, но не трябва да отписвате полезността на личния сайт, дори да не търсите творческа позиция.

Тези варианти са чудесен избор за почти всяка професия. Ще изглеждате технически грамотни, професионално подхождащи, а това може да вдигне и рейтинга на CV-то ви. Дори няма нужда да е кой знае какво, може да е буквално една страница.

  1. „Твърде късно е да започвам от нулата“

Може би досегашният ви професионален път не е предполагал дейност в социалните медии. Ако правите преход към коренно различно поле, правилата вероятно ще се променят. Има области, в които е препоръчително и се очаква кандидатите да имат внушително онлайн присъствие.

Не позволявайте това, че нямате профил в LinkedIn, да попречи на растежа ви. Никога не е късно да изградите личен бранд и да представите себе си и постиженията си в онлайн пространството.

Трябват ви само няколко часа, за да направите първите стъпки и да се уверите, че задачата ви не е непреодолимо препятствие. След като веднъж се справите с основите, ще са ви необходими само по няколко минути на ден, за да правите текущи промени.

Независимо дали се изживявате като гуру в социалните медии, или сте нов потребител, винаги си струва да отсеете информацията за себе си, особено когато търсите нова работа. Това ще ви помогне да сте уверени, че впечатленията от личната среща с вас и онлайн имиджът ви съвпадат и са съобразени с това как искате да представите себе си на света. Много вероятно е като краен резултат да се сдобиете с желаната работа.

Свързани публикации