3 съвета как да продължите да развивате кариерата си извън офиса

pexels-photo-large

Както всички добре знаем – почти всяка работа е временна. Именно затова е важно да не спираме професионалното си развитие, нито пък да преставаме да търсим нови кариерни хоризонти. В много случаи (но не винаги, разбира се) работата в офиса се рутинизира, а уменията и компетенциите закърняват. А това в никакъв случай не би било полезно, ако решим да сменим местоработата или пък попрището си като цяло. В такава ситуация е нужно постоянно да бъдем в крак с всичко нововъведенията и случващото се в нашата сфера или постепенно да започнем да придобиваме ноу-хау за нова ниша, в която бихме искали да се реализираме. Ето как може да се случи това, въпреки всички останали работни ангажименти.

Четете

Днес има ужасно много литература във всяка една област, която би могла да ви заинтересува. Постоянно се превеждат нови и нови заглавия, свързани с различни професионални сфери. А за тези, които обичат да четат електронни книги и знаят повече езици, изборът е огромен. Нещо повече – все повече и повече сайтове, блогове и различни видео канали предлагат такъв тип важна информация. По един час за четене на ден ще ви държи активни и в крачка.

Започнете курс

Ако имате повече свободно време – да кажем след работа или през уикендите, обмислете дали да не се запишете на курс. Ако това не е вашият сюжет, то спокойно – онлайн курсовете са тук и са изключително популярни. Има ги безброй – от уебдизайн до история на изкуството – в интернет може да се открие всичко. Най-хубавото е, че немалка част от тези ресурси са безплатни или поне изключително достъпни като цена. Имат различни принципи на достъп, но тъй като се случват онлайн, обикновено са достатъчно гъвкави и съобразени със заетоста ви.

Посещавайте възможно най-често и най-много събития в сферата си на интерес

Нетуъркинг срещи, семинари, дискусии, представяния и каквото още се сетите. Бъдете социално активни в професионалната си среда, тъй като това се оказва лесен и приятен начин за актуализиране на знания и контакти. Често се оказва много по-полезно да чуем интересно представяне, да присъстваме на продуктивна дискусия или да поговорим с някого на чаша вино след събитието. По този начин можем да разберем важни новости или да получим ноу-хау в „смлян“ вид, вместо да се ровим с часове из световната мрежа, например. Бъдете активни на събитията на своята гилдия или посещавайте редовно срещите на професионалисти от друга сфера, към която искате да се присъедините. Несъмнено ще получите ново знание и немалко добри контакти.

Свързани публикации