3 важни правила при писане на CV, които често нарушаваме

3 важни правила при писане на CV, които често нарушаваме

Без съмнение подготовката на CV за всяко следващо кандидатстване за работа е немалко предизвикателство. Това е така, защото всяко ново място или позиция имат своите специфики, които изискват прекрояване съдържанието на този така важен документ. Факт е, че не е плодотворно да се кандидатства с едно и също шаблонно CV на няколко места – то трябва постоянно да се адаптира. Именно в тази адаптация обаче често се случва да пренебрегваме няколко основни и общовалидни правила, които обаче в никакъв случай не трябва да бъдат пропускани. Ето кои са те:

  1. CV-то трябва да е семпло

Готини дизайни, остроумни текстове и фрази биха минали за някоя по-креативна индустрия, но генерално стремежът към уникалност пречи. Две са причините – рядко е някой наистина да успее да изрази своята артистична същност, без да прекали и автобиографията да стане твърде кичозна, претенциозна или отнесена. Разбира се, това би привлякло внимание, да, но ефектът ще е негативен, независимо от съдържанието. От друга страна, в коорпоративната среда, да си го кажем директно, това да изпъкнеш като уникален не е водещо качество. Водеща е функционалността – важно е вашето CV да разкрива от един бърз поглед, че имате компетенциите за тази конкретна позиция, за да получите така желаното обаждане за интервюто. Всичко твърде провокативно би разсеяло от това – проблем, който може да ви коства потенциалната работа.

  1. Избягвайте професионалния жаргон

Странно, може би, но това е факт. Днес, повече от всякога, набирането на кандидати се прави от реукрутъри, които не винаги са запознати с конкретния език и терминология на дадена професионална сфера. Когато подтогвяте CV-то, представяйте си, че човекът, който ще го чете, е пълен лаик, като именно от неговото решение зависи дали ще ви се обадят за интервю. Представете съдържанието така, че той да го разбере и да бъде впечатлен, а употребата на жаргона оставете за самото интервю. То обикновено се води от мениджър, който е част от вашата професионална гилдия и за когото терминологията няма да звучи претенциозно, а ще бъде възприета като нормална комуникация за сферата ви на работа.

  1. Използвайте семпли, но силни думи, за да опишете предишните си позиции

Често CV-тата изпадат в крайност, противоположна на точка 1 – написани са твърде лаконично, без страст и особено – без гордост. CV-то е вашата професионална история – покажете, че се гордеете с нея. Изтъкнете позициите, които сте заемали, мащабите им, иновациите които сте внесли. Не се хвалете, не бъдете твърде експресивни, но не се срамувайте и да отбележите всичко това ясно и красноречиво. Изтъкнете всичко важно, което си струва и което може да бъде изтъкнато. Нека богатата ви експертизата е ясно заявена – не чакайте интервюто, а го направете още в автобиографията. Така втората стъпка към приемането ви на работа е много по-сигурна!

Преди да подготвите и изпратите следващото си CV, върнете се отново към тези основни точки и ги вземете предвид, ако сте пропуснали. Вярваме, че ще усетите разлика!

Свързани публикации