3 въпроса, които да си зададете, преди да изпуснете страхотна работа, защото шефът изглежда ужасен

3 въпроса, които да си зададете, преди да изпуснете страхотна работа, защото шефът изглежда ужасен

Току що сте получили предложение за работата на мечтите си. Поздравления!

Има само един проблем: вече обичате всичко, свързано с позицията, освен човека, за когото се очаква да работите. А това не е малко, защото ще ви се налага да работите заедно всеки ден. Колкото и да ви се иска да кажете „да“, се колебаете, тъй като имате неприятно усещане за мениджърa. Инстинктите обикновено ви помагат да се грижите за себе си, но в този случай помислете дали първите впечатления от интервютата за работа наистина са достатъчни, за да оформите окончателното си мнение. За да избегнете риска от заблуда, задайте си 3 ключови въпроса:

  1. Твърде много ли сравнявам този човек с настоящия/бившия си шеф?

Почти всичко, което шефът прави, ви дразни? Прекарвате повече време с него/нея, отколкото с най-добрите си приятели. Естествено, че когато срещнете някого, на когото ще трябва да се отчитате, ще го сравните с настоящия си началник. Ако точно в този момент не сте особено доволни от вашите взаимоотношения, това ще се отрази негативно на начина, по който се чувствате по време на интервюто.

Когато в главата ви се появи заявлението „Никога повече не мога да работя с такъв тип човек!“, замислете се и конкретизирайте. Какво точно ви тревожи? Той/тя каза ли, че ще ви наблюдава старателно и ще проверява докладите ви по два пъти, преди да ги предадете? Ако това ви притеснява, не се бавете и откажете позицията. Но ако е някой дребен личен навик, то не си струва да отхвърляте чудесната възможност. Не бъдете прекалено критични.

  1. Какво точно търся в новия си шеф?

Дори да се справите добре на интервюто за работа, понякога впоследствие ви остава горчив привкус, без да разбирате защо. Вероятно проблемът е, че не сте склонни да работите във всеки екип, защото има вид мениджмънт, при който се чувствате по-добре и се справяте успешно. Обяснимо е началникът, който е далеч от конкретния стил на ръководене, вадещ най-впечатляващото от вас на показ, да не се вписва в представата ви за добър шеф. Помислете реалистично за какъв шеф бихте искали да работите, без да прекалявате с изискванията и очакванията си.

  1. Изобщо бих ли се чувствал добре да работя за някого в момента?

Особено ако сте били фрийлансър и сте усетили свободата да нямате шеф над главата си, трябва да се замислите дали причината за лошото ви впечатление за бъдещия началник не е самата негативна нагласа към йерархията. За някои работата със собствен график и в небрежен вид е вариант, за други не е. При всички положения обаче е хубаво да сте наясно с желанията си.

Свързани публикации