3 въпроса, които да си зададете, преди да приемете нископлатена работа

3 въпроса, които да си зададете, преди да приемете нископлатена работа

Когато стартирате кариерата си, може да попаднете на работни предложения, отличаващи се с ниско заплащане, или дори да обмислите оферта за безплатен стаж. Във времена, в които доста хора работят по две работи, за да „свързват двата края“, това изглежда притеснително.

Независимо от това, че една позиция не ви дава възможност да си плащате сметките, вие не трябва да я отхвърляте автоматично само по тази причина. Наистина. Ето и няколко въпроса, които можете да си зададете. Те ще ви помогнат да разберете струва ли си да подхванете работа с ниска заплата и дали тя ще ви предостави шанса да се развиете като професионалист и в бъдеще да се насладите на впечатляваща кариера, започнала именно от нископлатената работа.

Какъв опит ще придобиете?

Според блога на Brazen Careerist в The Chicago Tribune, получаването на практически опит още по време на следването в университета е от решаващо значение за намирането на първа работа.

Например, ако искате да станете журналист, обикновено ще ви трябва подборка от ваши материали, за да постъпите в добра медия. Затова е разумно в началото на кариерата да приемате оферти и от нископлатени издания – така ще имате шанса да упражнявате писането си и да съберете портфолио от статии. Няма да изкарате много пари, но ще имате възможност да получите нещо реално – опит и готови материали.

Харесвате ли компанията?

Човек прекарва огромна част от живота си в офиса. Добра причина за да си потърсим работа, в която да се чувстваме щастливи и да можем да инвестираме в професионалното си развитие. Нещо повече – понякога удовлетворението от извършваната работа, с което си тръгваме от офиса, може да е по-значимо от парите.

Ако човек се интересува и харесва работата си, успехът е неизбежен. Влагащите страст и душа в дейността си хора са по-енергични, работят по-фокусирано и са по-креативни. А опитът сочи, че обикновено най-известните и проспериращи звезди са такива, защото винаги са правели неща, които истински харесват.

Може ли тази позиция да еволюира в по-добра?

Преди да приемете едно предложение, можете спокойно да попитате рекрутъра дали пред вас ще има възможности за кариерен растеж и как изглежда кариерната пътека за тази позиция. Ако се окаже, че повечето колеги, работещи на такива позиции, се издигат по кариерната стълба, а други получават стабилни предложения от конкурентни работодатели, вероятно ще е повече от разумно да приемете офертата.

Нископлатената работа в началото на кариерния път не е сериозен проблем. Ако харесваме работодателя, имаме шанса да учим и растем, и е ясно, че ще натрупаме опит, скромната заплата престава да изглежда толкова притеснителна. Всеки е тръгнал отнякъде и обикновено това „някъде“ не е било толкова впечатляващо. Важното е да вземем всичко, което може да се вземе от предоставената възможност и да го обърнем след това в наша полза. А това е напълно постижима задача.

Свързани публикации