3 въпроса, които трябва да задавате на шефа си редовно

3 въпроса, които трябва да задавате на шефа си редовно

За повечето хора, думата „шеф“ и до ден днешен се свързва с една авторитарна и недосегаема фигура, отношенията с която са строго формални, ограничени и се изчерпват със извършването на даден обем от работа за определен период от време. Рядко се водят разговори, а още по-рядко се задават въпроси към този свръхмитологизиран образ. Всичко това, разбира се, е отживелица. Добрите и постоянни отношения с вашия мениджър са ключови за работата ви – те изграждат взаимно доверие и прозрачност на дейностите и решенията. Предлагаме ви няколко въпроса, които бихте могли да задавате към мениджъра си регулярно – да речем веднъж на месец-два – за да изградите такива отношения.

  1. Как сте днес?

Не, не става въпрос за учтивия, но изпразнен от съдържание поздрав рано сутрин, докато влизате в офиса със слушалки в ушите и все още сънен поглед. Опитайте да зададете този въпрос искрено, с интерес и като покана за разговор, а не формален поздрав. Обърнете се с него към мениджъра си в някоя кафе пауза или на обяд. Разбира се, не е нужно да очаквате твърде дълбоки словоизлияния или споделяне на сериозни лични проблеми. Няколко кратки реплики между глътките кафе ще ви покажат много за настроението и нагласата на шефа ви днес, а вероятно и за даден период от време. Бихте могли да разберете дали има нужда от помощ за нещо конкретно, защо напоследък е изнервен (наближава краен срок за даден проект, например), какви задачи предстоят занапред и т.н. Да не говорим, че дори и тези бързи разговори създават връзка и биха ви създали положителен образ пред вашия шеф.

  1. Върша ли добре работата си?

Ужасно неприятно е да изпълнявате ежедневните си задължения без да сте сигурни, че се справяте добре и показвате добри резултати. Винаги, когато се съмнявате в своите постижения и начин на работа, задължително се обърнете към вашия мениджър за обратна връзка. Това е едновременно важно както за вас, така и за него и компанията. Естествено, от офис културата ви зависи дали това може да бъде ежеседмичен небрежен разговор или по-формален такъв. Важното е да изградите такъв тип отношения, тъй като увереността или недоверието в себе си са две нагласи, които водят до тотално различни резултати. Нужно е да знаете къде се намирате в кариерното си развитие, къде са силните ви страни и къде бихте могли да подобрите уменията си.

  1. Как стигнахте до мястото на което сте днес?

На тиймбилдинг сте или пък просто сте излезли в петък вечер с колегите? Или имате друга възможност за дълъг и откровен разговор с вашия шеф? Ако е така, не се стеснявайте да му зададете този въпрос. Важно е, защото това ще разкрие много за качествата, които, например са изисквани във вашата сфера на работа или дори в компанията, в която работите понастоящем. Също така, от тази история може да извлечете множество полезни насоки или съвети. Нещо повече – това споделяне на опит ще ви покаже, че мениджърите не са родени мениджъри, а са станали такива, преминавайки през тежки кариерни препятствия и множество предизвикателства. Вероятно сходни на тези, които стоят пред вас – един факт, който е крайно успокояващ и мотивиращ. Очевидно никой не е перфектен, всеки прави грешки и всеки може да се учи от тях и то до степен, в която да се издигне до толкова важна и отговорна позиция.

Време е клишето за недостъпния шеф и да бъде изкоренено – отърсете се от предразсъдъците и спокойно комуникирайте с вашия мениджър. Във всяка една отделна компания или професионална среда формалността на тези разговори може да е различна, но със сигурност такъв регулярен диалог е нужен, полезен и дори – приятен!

Свързани публикации