3 знака, че сте на ръба да намразите работата си

4RO11G7TAF

Границата между това да се чувствате доволни (дори щастливи) от работата си и да искате да се измъкнете от нея на всяка цена може да бъде много тънка. Добрият работен процес може да се промени заради смяна на организационните приоритети, неразбирателство с шефа ви или външни обстоятелства, които ви засягат лично (като нуждата от повече пари или гъвкав график). Изглежда, че причините работата ви да се превърне в ужасно занимание изскачат от нищото, но така ли е наистина, пита Joy C. Lin. Тя посочва 3 знака, че сте на ръба да намразите работата си, за които да следите.

  1. Да сте подтиснати в неделя вечер се превръща в правило

Въпреки че мрачното настроение непосредствено преди понеделника не е нова идея, много работещи са решили да се справят чрез неохотно приети неделни ритуали. Но ако това чувство на страх или безпокойство се появява редовно, трябва да му се обърне внимание.

Макар че е успокояващо да знаете, че не сте сами (анкета на Monster.com показва, че повече от една трета от американците се чувстват тъжни и тревожни в неделя вечер), това не означава, че трябва да приемете тези чувства за нормални. Ако усещате сигнали на физическо и умствено изтощение само при мисълта да се върнете на работа, да работите с конкретен човек или да се опитате да постигнете определена цел, може би сте на един проект разстояние от желанието да напуснете.

Опитайте това

Създайте две колони или начертайте възможно най-подробно какво ви ентусиазира и какво ви дърпа надолу в работата ви. Погледнете от добрата страна на нещата и се запитайте дали написаното предполага да поемете в нова посока. Също така погледнете онова, което ви дърпа надолу, и помислете дали можете да го промените или да го поставите в нови рамки. Ако не, помислете в каква степен сте склонни да продължавате да го преживявате. Може да стане ясно, че ще решите някои свои проблеми или трябва да започнете да търсите нови възможности.

  1. Няма баланс между работата и личния ви живот

Вдигнете ръка, ако печелите добро възнаграждение, а дори не можете да му се насладите. Дали сте в порочния кръг, в който плащате разходи за апартамент, в който никога не стоите, и купувате храна, която изяждате набързо пред компютъра? Може би обичате да потъвате в работата си. (Например, ако ви е възложен определен проект, ще искате да прекарате допълнително време, работейки по него, за да се справите по-добре от очакваното.) Но впоследствие адреналинът свършва и липсата на грижа за себе си и на лично време може да се превърне в презрение към работата.

Опитайте това

Ключът тук е да определите дали имате контрол върху постигането на по-добър баланс между работата и останалото, което цените. Ако е така, какво ще промените, за да излезете от порочния кръг? Друг вариант е напрежението да работите през цялото време да идва от фирмата. Бъдете честни със себе си и се запитайте дали такова ниво на ангажираност наистина е за вас, или сте на ръба да „прегорите“. Ако е последното, време е да помислите за поставянето на граници на работата или за търсене на нов работодател и условия за оптимален баланс в живота ви.

  1. Не ви подготвят за по-висока позиция

Може да мине време, докато разберете какви са възможностите ви за растеж и дали можете да се изкачите в йерархията. Има екипи, които ви подкрепят и ви предлагат насоки по време на обучителния период, но въпреки това, след като съберете опит, не ви позволяват да споделяте мнението си или да се включвате активно във възможностите за развитие.

Може би вашият мениджър ви кара да изпълнявате част от неговите задължения, но пропуска да отбележи заслугите ви по време на събрания или отхвърля искането ви за участие във важен проект. Може би виждате, че някои ваши колеги напускат фирмата, за да търсят повишение на друго място или за да придобият нови умения чрез по-нататъшно образование. Докато не сте готови за професионален напредък, няма да го приемате като проблем, но след като придобиете достатъчно опит в рамките на организацията и бързо ударите тавана на възможностите в нея, гледната ви точка ще се промени.

Опитайте това

Насрочете среща с прекия си началник, за да обсъдите плана за движението ви напред, както и идеи за развитие на уменията ви, които да увеличат възможностите ви за лидерска позиция и видимостта ви във фирмата. Ако мине добре, реализирайте тези идеи и се фокусирайте върху реакцията на хората във фирмата. В крайна сметка, ако разговорът ви се окаже безплоден и нищо не се промени, започнете да подобрявате CV-то си, защото има шанс удовлетворението ви от заемането на настоящата позиция да е със срок на годност.

Недейте да игнорирате тези знаци, когато ги забележите. Това ще ви даде предимството на ранната подготовка за промяна и ще направи бъдещото ви търсене на нова работа по-успешно.

Свързани публикации