3 знака от шефа ви, че вършите страхотна работа, дори да не го казва

StockSnap_LGSE4QU7SW

Отговорностите на шефа ви включват да ви посочва в кои области се нуждаете от подобрение. Освен това се очаква да ви каже, ако сте се отклонили от правия път или не отговаряте на очакванията.

Разбира се, критиката е само един вид обратна връзка.

Положителната обратна връзка също има значение. Мотивиращо е да знаете, че някой забелязва усилията ви и цени труда ви. Не само това – по-лесно е да вярвате в себе си, когато останалите вярват във вас.

Проблемът е, че не всеки шеф смята заслужените похвали за необходими. Дори мнението му за работата ви да е страхотно, ако ви го спестява, отношенията ви стават по-напрегнати.

Добрата новина е, че дори шефът ви да не се старае да ви казва, че се справяте отлично, има знаци, които показват, че мисли така.

Sara McCord обобщава трите основни знака, че вършите страхотна работа:

  1. Получавате по-голяма отговорност

Един добър мениджър не би натоварил служител, който изпитва трудности с настоящите си задачи, с още работа. Обикновено по-големите отговорности означават именно по-голямо признание за качеството на труда ви.

За да сте сигурен, че новият проект, който ви е възложен, може да се тълкува като одобрение на способностите и усилията ви, задайте си следните въпроси:

Дали това е възможност да развиете нови умения и да повишите компетентността си за друг вид проекти?

Дали това ви позволява да допринесете за постигането на основните цели на организацията?

Дали съвпада с интересите, които сте показали, че преследвате?

Ако отговорът на тези въпроси (или на поне един от тях) е „да“, това означава, че шефът ви смята, че държите под контрол настоящите си задачи и иска да ви предостави допълнителни възможности да бъдете ангажирани и да се развивате.

  1. Получавате повече автономия

Всички знаем, че основната причина за микромениджмънта е, че понякога мениджърите не смятат, че служителите им покриват техните очаквания. Ако следваме същата логика – че шефовете гледат през рамото на онези, в чиито способности се колебаят, то трябва да признаем и обратното.

Ако резултатите ви са право в целта всеки път когато шефът провери как върви работата ви (още по-добре – ако надхвърляте очакванията), няма да чувства необходимост да ви проверява толкова често.

Ако ръководителят ви каже, че можете да се придържате към плана, който намирате за най-добър, че не е нужно да искате мнението му, освен ако нямате въпроси, това означава, че се доверява на преценката и уменията ви. Да сте упълномощен да правите повече неща под по-малко контрол е равносилно на изказване като „Вършиш страхотна работа, имам ти доверие, продължавай в същия дух с колкото може по-малко намеса от моя страна.“

  1. Получавате повече видимост

Най-добрите шефове се стараят да дават възможности на хората си да се учат. И все пак знаят, че когато на дневен ред е нещо важно, трябва да се обърнат към най-добрите си служители.

Ако някой трябва да представи фирмата на конференция или да говори с голям клиент, съвсем очаквано е да ръководителят да избере най-добрия в екипа си – някого, в когото вярва и който може да представи фирмата в най-добрата светлина. Ако шефът ви помоли да говорите от името на екипа, това е знак, че вършите страхотна работа.

Общото в трите случая: всичко се свежда до доверие. Преди шефът да ви даде повече отговорности, да ви остави да се справяте сам или да представяте фирмата, трябва да знае, че ще успеете. Ако се намирате в подобна ситуация, можете сам да се потупате по рамото, защото го заслужавате.

Свързани публикации