4 чести грешки в LinkedIn и как лесно да ги избегнем

ogluhzapgf

Първата важна стъпка за съграждането на един добър LinkedIn акаунт е качественото попълване на вашия профил – селектиране на най-важните моменти от автобиографията ви; създаване на кратко, ударно, но информативно описание за вас; чиннa и задълбочена редакция за т.нар. typos (нелепите грешки и разминавания при набирането на текста) и избирането на представителна снимка. За това сме писали често. Освен тези базисни насоки за създаването на представителен акаунт в професионалната социална мрежа, съществуват и някои важни правила, които са свързани с комуникацията, която се очаква да подемете в LinkedIn. Както във всяка друга онлайн и офлайн общност, така и тук има определен етикет за комуникация, който често не е спазван. А това създава лошо реноме и намалява шансовете за добри контакти. Тук ще обсъдим някои от най-често допусканите грешки и как те могат да бъдат избегнати.

  1. Съобщението ви не е достатъчно лично

Когато кликнете бутона “connect”  в нечий профил обикновено предзададеното съобщение гласи просто „Искам да ви добавя в професионалната си мрежа в LinkedIn.” Това напълно формално изречение може да е достатъчно, когато изпращате покана до ваш приятел или близък, но за някого, когото не познавате така добре (или въобще), е нужно да подходите по-лично. Трябва да изпратите кратко, учтиво съобщение, което представя вас и причините, поради които искате да се свържете с този конкретен човек. За насока бихте могли да ползвате следните три въпроса: Кой сте вие? Как сте открили този човек? Защо искате да се свържете с него? Конструирайте поканите си около тези три въпроса и ще видите, че е откликът ще бъде съвсем различен от този на обикновеното, автоматизирано съобщение.

  1. Искате твърде много от непознат

Това също е една от повтарящите се грешки. Често потребителите на LinkedIn намират някого, който смятат че може да им бъде полезен – виждат, например, че работи в компания, в която биха искали да си намерят място – и, казано фигуративно, го подхващат от „вратата за краката“. Тоест – заливат някого, който е напълно непознат, със запитвания и молби за съвети твърде директно, невъздържано и без нужното въведение или период на опознаване. Ако смятате, че този човек може да ви бъде полезен, започнете отдалеч – представете се, разпитайте го за това, с което той се занимава. Нещо повече – попитайте дали самите вие бихте могли да му бъдете полезни с нещо – да го представите на ваш контакт, да го поканите на професионална среща във вашата област и т.н. Всеки би реагирал много по-отворено и би ви насочил или помогнал, ако подходите към него по такъв деликатен и учтив начин.

  1. Не персонализирате заглавието на профила си достатъчно

Често попадаме на различни профили,  в които т.нар. „заглавие“ е изключително семпло – „маркетинг експерт“ или „връзки с обществеността“. Маркетинг експерт в коя сфера? Връзки с обществеността в кой сектор? Всеки – в една или друга степен – е развил професионалните си умения в дадена посока, в дадена сфера на бизнеса. Важно е това да се уточни в заглавието, защото така ще станете по-лесно откриваеми за други професионалисти във вашето поле, които биха могли да се обърнат към вас за нещо съвсем конкретно. Например от „маркетинг експерт“ променете го на „маркетинг експерт в IT сектора“ или „връзки с обществеността за неправителствени организации“. Персонализирайте според опита и експертизата максимално заглавието си, за да опосредствате контакта с правилните хора във вашия бранш, които имат нужда от определен тип услуга, съвет, насока.

  1. Не сте последователни

Всички знаем поговорката, че Рим не е построен за един ден. Същото важи и за връзките и още по-конкретно в този случай – за отношенията в LinkedIn. Много е важно да не забравяте да поддържате активен контакт с хората, които са ви били от полза или са ви помогнали в даден момент (уредили са ви интервю, представили са ви на важен за вас професионалист от дадена област и пр.). Ако направят нещо подобно за вас, не забравяйте да благодарите и да опишете колко много е успял този човек да ви помогне. Когато можете – върнете жеста. Междувременно поддържайте активна комуникация с с този човек; коментирайте или споделяйте неговите публикации, ако ги смятате за смислени и полезни; бъдете готови да го свържете с някого, който смятате, че би могъл да му е от полза. За хората е приятно да знаят, че са могли да помогнат на някого и че това е оценено. Не забравяйте да го покажете!

Без значение дали търсите нова работа или искате да постигнете повече на настоящата си позиция, тези съвети за комуникация в LinkedIn са ключови. Избягвайки тези 4 грешки, ще създадете широк кръг от професионалисти, с които бихте могли да комуникирате активно, да си партнирате и помагате и да извлечете възможно най-добри резултати от тази така полезна социална мрежа – както вие, така и те.

Свързани публикации