4 дигитални умения, които могат да ви осигурят отлична работа

лаптоп

Ако сте в процес по търсене на нова работа, вероятно се чудите какво би ви било от полза и би ви гарантирало вниманието на работодателите. В свят на постоянно променящи се изисквания към професионалистите, знанията и компетенциите от вчера често не са достатъчно оръжие в борбата за добро работно място. Именно затова и специалисти от LinkedIn са направили подробно изследване на профилите на 330 милиона потребители и са установили кои са най-важните умения на пазара на труда. Изводът е, че 25 от най-горещите компетенции са от технологично естество. Сред тях се забелязват „разработка на мобилни приложения“, дигитален маркетинг, програмният език Ruby и UI дизайн.

Очевидно е, че нито всички хора са навътре в IT технологиите, нито това е възможно. Но ако искате да стартирате успешно кариерата си, кои са все пак основните технологични компетенции, които е разумно да придобиете, за да си намерите добра и перспективна работа? С кои знания да вкарате „крак във вратата“ на повечето работодатели? Ето и какво се откроява като добър комплекс от умения, неизискващи огромен технологичен талант, но с голям потенциал.

Управление на съдържанието (content management)

Всички ваши любими сайтове, които посещавате ежедневно, за да четете новините или да се забавлявате по друг начин, са добро огледало на понятието „управление на съдържанието“. Те нямаше да съществуват, ако някой не „наливаше“ съдържание в тях – текстове, снимки, видео и т.н. Основните стъпки в процеса са създаване, редактиране и публикуване на дигитално съдържание.

За да станете content manager е необходимо първо да се запознаете с някои от най-популярните платформи за управление на съдържанието (CMS). Такава например е WordPress, под която вървят сигурно над половината сайтове и блогове днес. За целта трябва да се научите да работите с административния панел на системата, да създавате постове, да ги редактирате, да търсите и добавяте изображения, да форматирате статиите и т.н.

Има какво да се учи за CMS, но е лесно да се започне. Почти всяка компания има сайт, което ви дава отлично начално предимство при търсенето на работа, в случай, че имате някакви познания по управление на съдържанието.

Фотообработка и дизайнерски умения

Тъй като има милиарди сайтове по света, работодателят ви би искал фирменият сайт да изпъква сред тях, нали? И ще е добре, ако изпъква по позитивен начин. Един от начините за постигане на тази цел е като сайтът се направи визуално добре. Това привлича посетителите и ги оставя с приятно впечатление. А вие бихте могли да допринесете за всичко това, ако имате познания по обработка на изображения, както и малко дизайнерски умения.

Ако познавате основите на визуалната обработка и дизайна, знаете как да правите красиви изображения или цели страници, както и други дигитални формати (например електронни бюлетини), вероятността да бъдете харесан от работодателите, веднага се увеличава. Малко типография, малко принципи на дизайна, малко умения за работа с Photoshop, разбиране на принципите на user experience (UX) и малко опит – обикновено това е добър микс за начало. Ако си го поставите за задача и се обучавате прилежно онлайн, вероятно за два-три месеца ще станете достатъчно добър, за да можете да включите тези компетенции в автобиографията си. (За да станете „профи“, ще ви трябва повече време и опит, да не се лъжем.)

HTML

При толкова много сайтове в интернет, може да се зачудите – какво стои зад тях? Как са създадени? Ами, обикновено отговорът е HTML (HyperText Mark-up Language).

Техническите термини може да звучат малко стряскащо, но всъщност, HTML е просто език, използван за оформянето на уеб страници и предоставя възможност те да бъдат структурирани. Между другото, HTML официално не е език за програмиране, а език за форматиране.

След като HTML е основен структурен компонент в интернет пространството, познаването на базисните му елементи може да изиграе важна роля в кариерното ви развитие. С помощта на този език ще можете да променяте облика на сайтове, да структурирате мейли по много по-сложен начин и въобще да разбирате сериозна част от случващото се в мрежата по-добре.

Овладяването на основите на HTML няма да ви отнеме много време, но пък може да ви отведе далече напред в кариерата. А ако нещата потръгнат и ви стане интересно, може пък и да развиете уменията си в посока изграждане на цели сайтове.

CSS

Четвъртата компетенция, която много добре допълва този списък е CSS. Овладяването на този език ще ви направи предпочитан кандидат за работа.

CSS е съкращение на Cascading Style Sheets и представлява код за създаване на уеб съдържание. За разлика от съдържанието и лежащата под него структура, CSS задава стиловете. Тоест той прави страницата в интернет да изглежда както изглежда – цветове, фон, шрифтове и т.н.

Нали споменахме, че предвидливите компании искат да имат сайтове, отличаващи се от морето конкурентни такива в интернет? Е, ако знаете CSS, може да го постигнете. Това би било отлично допълнение към HTML познанията ви.

CSS се състои от правила, задаващи изгледа на HTML съдържанието. Ако знаете как да ползвате CSS, най-вероятно ще можете да правите красиви и впечатляващи сайтове, а това безспорно е умение, търсено от много работодатели.

Както виждате, не е задължително да бъдете IT гений за да се сдобиете с добри изходни възможности за кариера. Пакетът от четирите основни технологични компетенции е относително лесен за усвояване. Разбира се, говорим за базови умения, не за дълбоки познания. Но и базовите умения ще са изключително полезни, ако искате да си осигурите кариера. Защото много компании ще оценят факта, че във ваше лице наемат компетентен човек, който може да им спести много пари от дизайнери и програмисти. От друга страна, за вас би било много полезно да се специализирате в тези неща и ще видите след това колко безболезнено можете да се преместите във висшия ешелон на IT кадрите, стига да ви е интересна тематиката и да искате да надграждате познанията си. Не отлагайте – започнете да се учите веднага, тъй като скоро може да се окаже, че навсякъде ще изискват от сътрудниците подобни умения.

Свързани публикации