4 грешки, с които ще влошите първото впечатление за себе си

StockSnap_QWEXWI9M9Z

Защо хората не успяват да направят добро първо впечатление? Може да смятате, че причината е нервност, липса на концентрация или стеснителност, но според най-новите проучвания виновникът е друг – ужасната тактика.

Последните научни изследвания, проведени в Холандия, разкриват, че не става дума за несъзнателни грешки или ограничения на личността, а за стратегии за самоизтъкване, които много от нас смятат, че им помагат да се издигнат в очите на другите. За съжаление, резултатите показват, че се случва тъкмо обратното – тези действия ни карат да изглеждаме като пълни глупаци.

И така, кои са тези тактики, които следваме съвсем целенасочено, а всъщност така си вредим? Jessica Stillman отговаря на въпроса в свой текст за Inc.com.

1. Привидна скромност

Привидно скромните изявления са много популярни в социалните медии, а и в реалния живот. Ако допускате, че популярността на тази тактика показва, че тя е ефективна, бъркате.

Когато се оплаквате, правите се на скромен, а всъщност искате да покажете постиженията си, това си личи. Изследванията показват, че ако постоянно се оплаквате колко сте зает, вероятно се опитвате да убедите света (а вероятно и себе си) колко сте важен. Ако се оплаквате колко сте изтощен от последното голямо пътуване, което сте предприели, истинската ви цел е да покажете на всички, че начинът ви на живот е страхотен.

Такива изявления обикновено се приемат от останалите хора като неискрени и манипулативни.

2. Високомерие

Когато демонстрирали високомерие – „хюбрис“, древните гърци рискували да си навлекат гнева на боговете. Може би в наши дни не се притесняваме от гръмотевичните наказания на Зевс и другите небесни санкции, но все пак трябва да се тревожим за последиците, ако си позволяваме да демонстрираме превъзходство.

Изследванията показват очевидното – че никой не харесва хора, които се мислят за по-големи от другите. „По-добър съм от другите в Х дейност“ се възприема много по-зле от „добър съм в Х“ или „по-добър съм в Х, отколкото бях преди“. Такива сравнения се възприемат като враждебни и дори да изключват присъстващите, те се чувстват засегнати от сравнението.

3. Двуличие

Ако живеете в стъклена къща, не е добра идея да хвърляте камъни. Научните изследвания го потвърждават. Да осъждат другите за грехове, за които самите те са виновни, може да е ефективна тактика за някои, но проучванията показват, че не бихте искали да платите високата цена за това хората да разберат, че сте лицемер.

4. Неискрени комплименти

Искате да направите комплимент на някого, без да сте твърде възторжен, но целта ви е по този начин да покажете и собствения си статус. „Доста си добър като за стажант!“

Такива „комплименти“ се приемат за очевидна обида към получателя, но се отразяват зле и на изказалия ги, установява изследването. Това на всяка цена да се самоизтъкнете се чете като жалко действие от ваша страна, а и понижава статуса ви.

Резултатите показват, че и четирите тактики са в състояние да унищожат положителното мнение на останалите за вас. Добрата новина е, че това е поправимо – не е недостатък на характера ви или друга ваша черта. След като знаете, че тези техники ви вредят, ще мислите повече, преди да говорите. Ако някоя ваша реплика или действие може да се свърже с тях, си спестете коментара или поне го преформулирайте.

Свързани публикации