4 красиви, но грешни съвета за кариерата ви

Източник: Flickr.com (Автор: Fortune Live Media)

Източник: Flickr.com (Автор: Fortune Live Media)

Когато стане дума за кариера и работа, броят на съветите и препоръките е очевидно огромен. За нещастие, немалко от тези съвети – независимо от добрите намерения и красивата опаковка – са откровено лоши. Може да обмислите следните теми и да прецените за себе си къде е истината.

Винаги на интервю за работа, когато ви зададат въпроса за най-големите ви недостатъци, трябва да извъртите отговора към посочване на позитивите

Защо е лош съвет: Рекрутърите и HR-ите не са паднали от небето и тази игричка им е добре позната.

Какво да направим вместо това: Можете да разкажете кой наистина е най-големият ви недостатък, но и да обясните, какво правите по въпроса, за да се справите с него. Например, ако ви е страх от говорене пред публика, можете да кажете, че сте се записали на курсове за ораторско майсторство. Но не лъжете.

Правете каквото обичате и парите сами ще дойдат

Защо е лош съвет: Да, при това положение, ще имате интерес към кариерата си, но все пак трябва и да се прехранвате.

Какво да направим вместо това: Безспорно е важно да имате страст към нещата, които работите. Но не бъдете мечтатели с розови очила – преценете нивото си на способност, преценете каква е конкуренцията, както и дали въобще е необходимо да изпитвате чак такава страст към работата. Да кажем, че много обичате рисуването. Да се откажете от редовната си работа, за да станете художник, може да се окаже катастрофа. Особено, ако не сте гений в тази сфера. По-добре си потърсете работа като преподавател по рисуване – едновременно ще съчетавате страстта си и възможността да се препитавате.

Въобще, да следвате страстта си е добра идея, стига да съчетавате това с усилена работа и реални способности.

Дългосрочната ви цел трябва да е изкачването по кариерната стълба

Защо е лош съвет: Повечето кариерни пътеки не изглеждат като права линия, а като зиг-заг… и това не е проблем.

Какво да направим вместо това: Мислете за кариерата си като за дълго и залутано пътешествие. Понякога ще правите стъпки напред, понякога… е, понякога стъпките ще са настрани, или дори, назад. Обмисляйте нещата, които ви се случват и ги разглеждайте в перспективата на дългосрочното кариерно развитие, което целите. Коригирайте стъпките си, когато е необходимо и не се паникьосвайте, че на вашата възраст още не сте мениджъри, или самостоятелни бизнесмени.

Никой не чете мотивационните писма, не си давайте труда да ги пишете

Защо е лош съвет: Първо, защото не е непременно верен и второ, защото вашата задача е да се постараете максимално, а не да търсите начин за съкращаване на процеса по кандидатстване.

Какво да направим вместо това: Ако в обявата, по която кандидатствате, има посочено изискване за мотивационно писмо, радвайте се. Ако сте поне относително пригоден кандидат и напишете наистина добро мотивационно писмо, шансовете да бъдете поканени на интервю, значително нарастват. Малцина днес могат да пишат подобен документ и още по-малко си дават труда да го направят качествено. Ако тук ги изпреварите, печелите няколко „дължини“ пред конкурентите ви. Ако пък в обявата няма изискване за мотивационно писмо, преценете, дали все пак да не напишете такова. Хората в отдел „Подбор“ харесват кандидати, които са готови да извървят „допълнителната миля“, както казват англоезичните автори. Щом сте си дали труда да осигурите нещо, което не е било специално поискано от вас, вие вероятно ще бъдете оценени за усилията си. Рекрутърите ще видят във вас човек, който ще бъде надежден и усърден сътрудник, готов за работни подвизи. А подобни хора се ценят и търсят, независимо от бранша.

Свързани публикации