4 начина да подобрите резултатите от търсенето на работа

RHCVE50EJR

Ако има време в годината, в което умората от търсенето на работа ви завладява и заплашва да ви накара да спрете да пишете мотивационни писма, да подобрявате CV-то си, да изпращате кандидатурата си, то това е именно сегашният момент. Коледните и новогодишни празници вече са в историята, температурите падат, а реалността ви гледа студено право в очите.

Все пак не можете да се предадете толкова лесно. Трябва да знаете, че в крайна сметка всички спадове ще ви се отплатят с откриването на една вълнуваща нова роля. Вижте какви са интелигентните и освежаващи начини да се съвземете според кариерните съветници.

  1. Идентифицирайте проблема

Умората от търсенето на работа обикновено е комбинация от физическо и психическо изтощение.  Когато се уморяваме, всъщност тялото и умът ни изпращат послание. Работата ни в този случай е да открием извора на умората. Дали губите форма, защото не сте особено развълнувани за позициите, за които кандидатствате? Дали сте физически уморени, понеже ви се налага да търсите работа след тежък ден в офиса? Дали сте обезкуражени, тъй като не сте получили отговор за кандидатурата си? Когато разберете причината, ще можете да насочите усилията си към преодоляване на проблема.

  1. Поемете си дъх

Когато опитите ви не дават резултат, естествената реакция е да работите по-бързо, по-усърдно и по-трескаво. Кандидатствате за повече позиции. Оставате до по-късно вечер, за да търсите в повече платформи. Това може да бъде изключително контрапродуктивно (и обезсърчаващо, ако отново не стигате никъде). В този случай винаги е най-добре да спрете за малко. Поемете си дъх. Сериозно, никой няма да умре, ако си вземете няколко почивни дни. Когато го направите, опитайте се да разберете кои части от стратегията ви не работят. Можете да използвате тази информация, за да преосмислите плана си.

  1. Просто поискайте отговори

Търсенето на работа е път, осеян с върхове и спадове. Нормално е да се чувствате стресирани в дадени моменти. Опитайте се да идентифицирате ситуациите и хората, които предизвикват чувството ви на неудовлетвореност, така че да можете да предвидите реакцията си и да създадете емоционални буфери, които да ви помогнат да се справите по-добре. Например, възможно е да изпадате в дупка всеки път, когато не получите отговор след проведено интервю. Вместо постоянно да се тревожите, справете се продуктивно с несигурността: директно попитайте интервюиращия кога можете да очаквате отговор, така ще си спестите мъчителното чакане.

  1. Разчитайте на личния контакт с хората

Можете да преодолеете аспект от проблема от предишната точка, като преминете от търсене онлайн към лични контакти офлайн. 70% от хората се сдобиват с мечтаната работа чрез изграждане на професионални мрежи. Най-доброто, което можете да направите, е да се отдалечите от компютъра и да се включите в реалния свят. Чрез дни на кариерата, професионални семинари, персонални срещи или други възможности ще създадете взаимоотношения, които ще ви вдъхновят да продължите търсенето, да увеличите мрежата си от контакти и дори да хванете досега изплъзващата се мечтана работа, за която няма публикувана обява онлайн.

Свързани публикации