4 начина да се справите въпреки трудния характер на шефа си

StockSnap_A3CYDY5QP0

Да сте в екипа на мениджър с тежък характер понякога много напомня на ритуал на прехода. Всеки от нас в някакъв момент от кариерата си е работил с такъв човек. Независимо дали стихията му е била микромениджмънт или никакъв контакт, докато не отхвърли работата ви с лека ръка, на някои хора е трудно да се угоди.

Не е лесно, но дори да изглежда, че шефът ви е напът да прекърши професионалните ви планове, ще откриете, че имате повече сили да се справите със ситуацията и да останете мотивирани и амбициозни, отколкото сте предполагали.

Ето няколко съвета от Nicaila Matthews, за да повдигнете духа си и да продължите напред, като се фокусирате върху важните неща.

  1. Бъдете незаменими при разрешаването на проблеми

Някои мениджъри нямат време за приказки и обяснения. Имат време само да проверяват дали им помагате да постигнат целите си. Ако постоянно ги заливате с въпроси и проблеми, не се съобразявате с приоритетите им. Старайте се да представяте не проблемите, а възможните решения. Не е реалистично да мислим, че винаги ще разполагате с готови отговори, но преди да се обърнете към шефа си с лоши новини, нахвърляйте в главата си поне два възможни варианта за справяне с предизвикателството, пред което сте изправени.

  1. Винаги бъдете с една крачка напред

Бъдете наясно с работната програма на шефа си и на екипа като цяло. Старайте се винаги да знаете какви са приоритетите в нея и да се съобразявате с тях. Бъдете подготвени с важната информация за проектите, по които работите – статус, новини, които мениджърът ви трябва да научи. Водете си собствен отчет за постигнатото.

  1. Бъдете уверени, дори когато правите грешки

Увереност не значи нито лекомислие, нито надменност. Признавайте, когато сбъркате, и демонстрирайте увереност, че ще поправите нещата. Ще ви бъде необходимо повече време да поправите грешките, за които не искате да признаете, отколкото онези, за които сте открити. Не ако, а когато сбъркате, признайте си използвайте уменията си за разрешаване на проблеми. Когато си имате работа с шеф с тежък характер, увереността е най-важното ви оръжие. Дори в най-трудния делничен ден си напомняйте, че сте умни и способни (точно заради това са ви наели), и запазете спокойствие.

  1. Определете какво можете да спечелите от ситуацията

Не всички мениджъри с тежки характери са лоши шефове. Понякога близкият професионален контакт с човек, за когото не е достатъчно нищо по-малко от съвършеното, тренира волята ви и ви кара винаги да сте в най-добрата си форма.

Свързани публикации