4 неща, които рекрутърите оценяват, когато ви проверяват онлайн

4 неща, които рекрутърите оценяват, когато ви проверяват онлайн

Нормално е, когато кандидатствате за нова работа, да проучите всичко свързано с нея – да разпитате приятели или хора работещи там и, разбира се, да прочетете възможно най-много за нея в Интернет. Е, не би трябвало да ви учуди, че рекрутърите правят същото, за да се запознаят по-неформално с всеки един от кандидатите. Някога опитвали ли сте се да си потърсите името в Google или търсачките на социалните мрежи? Опитайте и вижте това, което ще види и един рекрутър. А какво обикновено искат да разберат те – вижте в следващите редове.

  1. Познавате ли средата си?

В CV-то и мотивационното си писмо може да твърдите, че сте опитен експерт, но рекрутърите ще поискат доказателство. Чрез онлайн присъствието си е важно да демонстрирате това – мрежите ви от приятели в социалните мрежи трябва да показват контакти в средата ви; да споделяте важни публикации за вашата сфера; да бъдете активни в коментарите и дискусиите спрямо новините от деня, засягащи професионалното ви поле. Може да си създадете специално онлайн портфолио или блог, на които постоянно да споделяте всичко, което ви се струва важно.

  1. Нападате ли бившия си работодател или компания?

Често се случва, ядосани на (вече) бившия шеф, дадени служители да започнат онлайн кампания, в която да го нападат яростно – и него и компанията. Колкото и понякога да е разбираема тази емоционална реакция, за рекрутърите това е код червено. Защото, представете си, че нещата на новата ви работа не се получат и се създаде сходна ситуация? Никой не би рискувал бранда си, ако даден кандидат има подобно „онлайн минало“, колкото и добре подготвен да изглежда той.

  1. Имате ли проследими интереси?

Днес, повече от всякога, личността на кандидатите се взема предвид при кандидатстване за работа. Офисната култура е изключително силен стимул за екипите в дадена компания и е важно всеки нов служител максимално да пасне на тази среда. Именно заради това рекрутърите се интересуват от вашите ценности, интереси, хобита, влечения и мироглед, като всичко това би могло да се проследи през онлайн публикациите и нещата, които споделяте в профилите си.

  1. Публикувате ли обидно или неприлично съдържание?

Имали сте лудо парти и нещата са излезли извън контрол, като последните ви 10 снимки показват именно това. Разбира се, тук не става въпрос за обичайни снимки от някой бар, а за доста крайни такива.  Ако имате подобни компромати, няма да е зле да ги скриете, за да не са видими за всички. Същото важи и за обидни или некоректни постове, особено такива, свързани с политика, раса, пол или изразяващи агресия и насилие. Ако рекрутър попадне на такъв тип съдържание, бъдете сигурни, че няма да бъдете повикани.

Свързани публикации