4 остарели кариерни съвета, които трябва да спрете да следвате

4 остарели кариерни съвета, които трябва да спрете да следвате

Що се отнася до търсене на работа или професионално развитие, хората около нас винаги са готови да споделят мнение, да дадат насока, да помогнат със съвет. Колко често обаче се замисляме дали тези съвети, много от тях бетонирани като клишета, са релевантни за днешната ситуация? Нека да помислим – всички добре осъзнаваме, че днешният свят се променя главоломно, а с него, естествено, се трансформира бизнесът и пазарът на труда. Много от старите правила и привички вече не важат – или поне не в повечето случаи. Ето няколко от тях, към които е добре да се отнесете с „едно на ум“, следващия път, когато ги чуете някъде.

  1. „Не разкривайте много от личния си живот!“

Колко пъти сме чували, че не е добре да разкриваме твърде много от личния си живот на нашия шеф, например. Нали него го интересува само да си вършим работата добре и кои дни ще бъдем в отпуск? Това е доста остарял, твърде йерархичен поглед. Днес все повече компании се стремят към възможно най-хоризонтален принцип на работа – ако не в оперативен аспект, то поне се вижда стремеж за отхвърляне на „пролуките“ в комуникацията между различните звена и длъжности. Важна днес е идеята, че добрите екипи се градят върху добра междуличностна комуникация, в чиято основа стоят именно не само професионални, но и приятелски отношения.

  1. „Избягвайте комуникацията в социалните мрежи!“

Несъмнено един от най-забавните и дискутираните професионални казуси е този – дали да добавя шефа или колегите си във facebook? Дали да ги допуснете толкова близо? Ами ако това ви покаже в друга светлина, която не се харесва? Предвид горната точка, не мисля, че ще се учудите ако ви кажем, че времето за притеснението от социалните мрежи отмина. Нещо повече – при кандидатстване за работа много компании изискват и линк към ваш профил във facebook, twitter или LinkedIn. Ако искате да изградите не само професионални, но и така важните приятелски отношения с професионалното си обкръжение (да, дори и шефа ви), днес няма как да не ги допуснете до тази ваша виртуална територия. Разбира се, както и в невиртуалния свят, трябва да внимавате да не прекалявате – обидни и крайни изказвания, твърде притеснителни снимки и прочие подобни „скандални“ прояви трябва да се отбягват. Или ако сте твърде, твърде „неудържими“, поне задайте рестрикции за това какво можете да споделяте с точно тези ваши facebook приятели.

  1. „Разделяйте работното време от почивката!“

Това е един от най-хубавите и важни съвети за добър баланс между работа и личен живот, който някога е бил актуален и възможен за следване. Днес това не е така – с огромния поток от комуникация около нас и динамиката на нашето ежедневие, тези граници са проблемни. За добро или за лошо, бизнесът днес трудно позволява стриктно ограничаване на работното време от „девет до пет“.  Разбира се, никой не казва, че трябва да останете с часове пред компютъра си след края на работното време.  От друга страна – не се колебайте да отговорите на един-два спешни имейла или обаждания преди да сте влезли в офиса или след като сте си тръгнали от него; да си уговорите среща извън работно време или да отхвърлите малко работа със сутрешното кафе. Това е неприятна ситуация, но ако не се адаптирате към нея, положението ще бъде неприятно както за вас, така и за колегите ви. Да, важно е да цените личното си пространство и времето за почивка, но и да осъзнаете, че малко усилие в извън работно време, може да ви даде по-голямо спокойствие и да помогне на задълженията ви неимоверно.

  1. „Не предизвиквайте авторитетните лица!“

Или иначе казано – думата на шефа е закон, който се спазва и не се поставя под съмнение! Той е по-опитен, по-старши („че нали за това е на тази позиция?“) и може да му се има пълно доверие. Колкото и да ни се иска обаче, шефовете ни не могат да разбират от всичко, да свършат цялата работа, да имат правилните отговори и да взимат винаги правилните решения. Предвид напрежението и отговорностите, които една такава отговорна длъжност носи, е невъзможно за един човек да се справи сам, без да се съветва и без понякога да греши. Затова е важно – като част от един екип – винаги да давате обратна връзка на своя мениджър, без значение дали е позитивна или негативна. Разбира се, винаги подхождайте с уважение, спокойствие и разбиране, но бъдете искрени. Не оставяйте неправилните решения без коментар и винаги помнете, че както и шефът ви, така и вие, работите за успеха на съответната компания или организация – една несъмнено обща цел.

Свързани публикации