4 поправими грешки в търсенето на работа, които ви пречат да стигнете до мечтаната длъжност!

4 поправими грешки в търсенето на работа, които ви пречат да стигнете до мечтаната длъжност!

Колко често ви се е случвало да кандидатствате за позиция, която желаете силно, но така и да не стигате до интервю? Смятате, че имате нужните умения и опит, но все пак не ви се обаждат. След това си задавате въпроса „Къде сбърках?“ и „Какво не е наред?“, връщате лентата назад и все пак не успявате да откриете отговор. Това вероятно е така, защото е трудно да заемете дистанцирана позиция спрямо това, което сте направили – все пак то е резултат от вашите действия и начин на мислене и вероятно го смятате за правилно. За да ви помогнем в търсенето на грешката, тук ще посочим няколко чести проблема, как да стигнете до тях и как да ги разрешите.

  1. Има ли набиващи се на очи грешки в CV-то или мотивационното писмо?

При писане на компютър често се допускат всякакъв тип грешки, особено ако нямате спелчек. Много хора смятат, че това не е твърде голям проблем – нали, в крайна сметка, този който го чете ще разбере за какво става въпрос. Но това не е така. Тези грешки показват, че нямате уважение към детайла, или пък че сте го направили набързо и „през пръсти“. Дори нито едното да не е вярно, създавате такова впечатление. А това вреди на шансовете ви.

Как да се справите с проблема?

Ако наистина нямате инсталиран, добавете спелчек – ще ви спести много усилия и притеснения. И все пак – той не успява да улови всичко. Затова е добре, след като вие самите проверите написаното, да го дадете на ваш близък. Още един чифт очи, които да го редактират, със сигурност ще са полезни и ще видят нещо, което вие сте пропуснали.

  1. Мотивационното ви писмо е твърде общо и прилича на всички останали?

Може би смятате, че сте написали мотивационното си писмо по много добър модел и ви изглежда перфектно, със задължителните клиширани фази, които всеки използва. Това е погрешна стратегия! Във всяка една обява за работа са посочени конкретните изисквания за съответната длъжност, а дори, ако сте внимателни, можете да уловите и стила и начина на изказ. Важно е на различни места в своето писмо да отговаряте на всяко едно от тези изисквания. Ако сте изпратили обща и тенденциозно написана мотивация, която да ви изглежда перфектна, но не отговаря на изискванията, няма да имате успех.

Как да се справите с проблема?

Това е мястото, на което можете да си позволите малко оригиналност и дори – с известни ограничения, разбира се – един по-неформален тон. Напишете нещо лично, непреднамерено и искрено, което да не звучи сухо и заучено, сякаш е направено по матрица, която сте ползвали десетки пъти. Бъдете креативни!

  1. Знаят ли вашите приятели и близки, че си търсите работа?

За много хора това е неприятен процес и не обичат да говорят за него, което е разбираемо. Имате приятели или познати в компанията, за която кандидатстване, но не искате да ги притеснявате, защото ви изглежда неудобно и връзкарско. Притеснявате, се че ако ви вземат на работа, няма да гледат на вас с добро око? Отърсете се от това усещане, защото може би ви спъва много лошо!

Как да се справите с проблема?

Няма абсолютно нищо лошо в това някой да ви препоръча. Тук не става въпрос директно да ви „спуснат“, прескачайки всички процедури, а просто ваш близък, работещ в компанията, да гарантира за вас, за вашите умения и опита ви. Това е стандартна процедура, която няма общо с така омразното „парашутиране“. Затова – не се притеснявайте да попитате за препоръка. Може да ви помогне значително!

  1. Имате ли реалистични очаквания?

Понякога, водени от амбиции и желание да започнете работа на дадена позиция, сте склонни да не виждате, че всъщност нямате нужната квалификация за нея. Разбира се, има длъжности, които надхвърлят опита и уменията ви, но към които бихте могли да е адаптирате бързо, без от това да пострада работата на компанията. Но има други, които изискват много, много повече и ви правят твърде рисков кадър. Вероятно е много от неуспехите ви да се дължат на това, че кандидатствате за позици, за които не сте подготвени.

Как да се справите с проблема?

Използвайте правилото „20-80“. Ако желате да провокирате себе си и да опитате нещо, за което не сте твърде подготвени, добре – направете го! Но кандидатствайте и за такива позиции, за които виждате, че сте стабилни кандидати и които бихте „спечелили“ лесно. Ако кандидатствате по 10 обяви, нека 2 са тези, които предполагат придобиване на нови умения и адаптация, а другите 8 – длъжности, чиито изисквания покривате напълно.  Важно е да следвате това съотношение, за да знаете че винаги имате добър избор от резервни варианти.

 

Свързани публикации