4 причини да не напредвате в работата си, които нямат нищо общо с уменията ви

Q812YCBZ1X

Чували сте съветите за усърден труд, който ще ви изведе до върха. Правите точно това – работите усилено – делничните ви дни са дълги, а също и нощите, а и някои уикенди. Вършите задълженията си съвестно и очаквате да успеете в кариерния свят, в който конкуренцията е ожесточена. Дали това е достатъчно, реторично пита Lea McLeod.

Въпреки всичко, когато спрете и се огледате, ще забележите, че нещо не е наред. Не получавате повишение, дори не получавате похвала. Не ви представят на най-високопоставените във фирмената йерархия мениджъри, не ви дават възможност да представлявате екипа си. Но ваш колега – някой, който е нает след вас, получава признания и разбирате, че е предложен за по-висока позиция. Разбира се, той е чудесен служител и също е усърден работник, но не е нито по-добър, нито по-умен от вас.

Какво става? Какво има този човек, което вие нямате? Най-вероятно отговорът е прост: емоционална интелигентност – способността да различавате собствените и чуждите емоции, така че да можете да се владеете и да контролирате ефективно отношенията си с останалите.

Всъщност, оказва се, че емоционалната интелигентност е толкова важна, че дори да се справяте перфектно в работата си, никой няма да ви смята за топ специалист, ако не проявявате емоционална интелигентност.

Никой не ви е учил на това. Въпреки всичко никога не е прекалено късно да овладеете този набор от меки умения, ако искате да имате успешна кариера. Ето кои са знаците, че ви липсват четирите ключови компонента на емоционалната интелигентност. Преценете по кои от тях трябва да поработите.

  1. Не познавате себе си

Говорите на четири очи с шефа си и той пита за намеренията за професионалното ви бъдеще. Не сте сигурни. Не знаете накъде сте се запътили и дори как уменията ви могат да бъдат полезни на екипа. Накратко, проваляте се в областта на самопознанието.

Един от най-мощните инструменти в кариерата ви е именно този – знанието кой сте, в какво сте добър, от какво се нуждаете, за да се представяте блестящо, как можете да използвате талантите си, за да постигнете успех. Това са фактите, които са от значение за професионалния ви растеж.

Високите нива на самопознание са в пряка връзка с успешното представяне. Travis Bradberry отбелязва, че 83% от хората, показващи високо равнище на самосъзнание, са оценявани като страхотни в работата си. Нещо повече: общата ви удовлетвореност от живота повишава нивото ви на самопознание.

Помислете какви правомощия би ви донесъл един продуктивен и проникновен разговор с мениджъра ви, който се фокусира върху силните ви страни и как бихте ги използвали за постигането на успех от целия екип.

  1. Емоциите ви вилнеят

Имате тежък ден и сякаш това не ви стига, когато изскача нова стресова ситуация. Крайният срок наближава, а не можете да се свържете с колегата си, отговарящ за доставките, за да знаете дали да поемате ангажимент към клиента. Когато обаждането ви е прехвърлено към гласова поща, вече сте бесен.

Повече от разстроен сте и избухвате. Колегите ви се опитват да ви прикрият. Шефът ви негласно поставя преценката ви под въпрос. Вместо да управлявате емоциите на работното си място, те управляват вас. Това ще се превърне в проблем за вас, особено когато дойде време за повишение.

Ако не сте добри в управлението на емоциите си, вие самите се превръщате в нечие задължение. Ако останалите не могат да предположат как бихте реагирали в провокативна ситуация, ще е трудно да ви препоръчат за по-висока позиция. Напълно разбираемо е, ако шефът ви не е склонен да подлага своята изградена добра репутация на риск заради вас.

Решение ще откриете в самите себе си: обуздайте своя вътрешен емоционален тиранин. Прост начин да го постигнете е да използвате познатата стара техника и да броите до десет, преди да реагирате. Когато сте на крачка да избухнете, поемете си дълбоко дъх и започнете да броите, преди да сте казали каквото и да е. За този кратък период от време ще обърнете хватката на емоциите върху поведението ви – или поне ще намалите въздействието ѝ – и ще можете да отговорите по спокоен, професионален начин.

  1. Не успявате да разчитате сигналите, които получавате

По време на работна среща се ентусиазирате и започвате да говорите за своя идея. Но не всеки ви слуша внимателно. Някои просто не ви разбират. Други, които биха се включили в диалога, са отхвърлени от презентацията ви, защото става ясно, че не се интересувате от техните идеи. Продължавате нататък, но челото на един от колегите ви се набраздява все по-дълбоко, друг си играе с косата си, а трети посяга към телефона. Останалите просто гледат втренчено през прозореца. Толкова сте потънали в онова, за което говорите, че дори не ви прави впечатление, че сте загубили публиката си, че никой не ви слуша.

Ако сте попадали в подобни ситуации, имате работа. Не ви бива в разчитането на чуждите реакции. Може би в някакъв момент са ви казвали, че не сте добър слушател. Или че не сте отворен за идеи, различни от вашите.

Ако е така, социалните ви умения се нуждаят от тренировка. Трябва да се научите да обръщате внимание и да отговаряте на сигналите – гласни или негласни, които ви дават обратна връзка. Без това важно умение хората ще ви виждат като незаинтересовани, емоционално отдалечени, пренебрегващи чуждия принос, може би дори недостъпни. Ако е така, никой не би искал да работи с вас.

За да повишите коефициента си на социално осъзнаване, започнете с две лесни действия. Първо, наблюдавайте. Отидете на следващата си среща с нов облик. Вместо да настоявате за своята програма и идеи, просто наблюдавайте. Старайте се да забелязвате как останалите реагират на това, което се казва. Работете над разбирането на езика на тялото.

Второ, наистина слушайте. Вместо да чакате реда си да се изкажете, фокусирайте се върху това, което другите казват. Помислете над коментарите им, преди да отговорите. Поискайте пояснение, когато не сте уверени, че сте ги разбрали правилно.

След като станете по-добри в наблюдението и слушането, ще подобрите както взаимодействията си, така и репутацията си сред членовете на екипа.

  1. Не ви бива в управлението на взаимоотношенията с останалите

Единственият начин работата да бъде свършена е чрез общуване с други хора. Помислете за която и да е част от работата си и бързо ще се уверите колко много се нуждаете от останалите, за да се справите с нея.

Проучване показва, че 85% от успеха ви зависи от способността ви да управлявате взаимоотношенията си, да комуникирате ефективно, да преговаряте, да преодолявате конфликти, да влияете на останалите. Хората биха купували от вас, ако ви познават, харесват ви и ви имат доверие, дори вашите конкуренти, които те не харесват, да предлагат по-добър продукт на по-ниска цена. Човешките взаимоотношения имат значение и в бизнеса.

Придобиването на умения за изграждане на стабилни лични и професионални връзки не е трудно постижимо, но изисква внимание и целенасоченост. Стъпка в тази посока е да сте открити с хората и да се интересувате от тях. С други думи, задавайте въпроси, които показват, че ви е грижа за хората и че искате да ги опознаете. Казвайте им защо правите нещата по начина, по който ги правите. Позволявайте им на свой ред да ви опознаят. Посвещавайте по няколко минути на ден на връзките си с останалите и ще се учудите как изобщо сте се справяли преди това.

Свързани публикации