4 признака, че е време да ребрандирате компанията си

4 признака, че е време да ребрандирате компанията си

Все още ребрандирането често се чете като „лоша“ дума, а самата идея за него е проблемна, стресираща и често отхвърляна. Това обаче не трябва да е така – на фона на днешните крайно динамично развиващи се пазари, промяната е постоянна и бърза. В този ред на мисли – обликът на вашия продукт или услуга също в един или друг момент трябва да се промени, за да бъде в крак с времето. Гигантът Uber наскоро направи именно това, макар емблемата им да бе станала силно разпознаваема. Въпреки това компанията направи дръзка крачка напред и се осмели на промяна. Защо е нужно ребрандирането и в какви ситуации е добре да помислите за него?

  1. Ако искате да се отърсите от стария си имидж

Това е първото, най-основно обяснение. Усещате че компанията ви има нужда от промяна, че сте стеснили, ограничили и насочили вашия фокус към сигурното и вече желаете да поемете по нов път. Нужно е тогава и вашата визия да отрази това – да покаже новата ви посока. Тя обаче трябва да бъде внимателно и детайлно изпипана, за да може ясно да заявява вашите намерения – да бъде по-дръзка, ако сте намислили нещо радикално или обратно – по-възприемчива спрямо досегашната ви визуална идентичност, за да покажете че не се отклонявате твърде встрани от курса си.

  1. Когато искате да достигнете до нови потребители

Това до известна степен е свързано с миналата точка – желанието за промяна. Тук обаче нещата стоят по-практично. За да продължи да се развива вашият бизнес е добре в определени етапи от развитието му, да започвате „движение“ към нови хоризонти. Да се обърнете към нова „публика“, която да използва вашия продукт или услуга. Когато това се случи, важно е визуално този „завой“ да си проличи ясно, а това може да стане имено чрез ребрандиране, което внимателно да е отнесено към нуждите и интересите на новия фронт, на който се появявате.

  1. Когато постигнете или надраснете оригиналната си мисия

Всеки бизнес започва като конкретна идея за постигане на някаква цел, която се изразява в предлагането на полезни и нужни продукти или услуги. Обикновено в началото тази цел е амбициозна, но все пак скромна по мащаби. Ако бизнесът ви е успешен, то вероятно след немалко време усърдна работа, тази цел ще бъде постигната и ще трябва да се изкачите на по-високо ниво. Това е не само концептуална промяна, но и чисто прагматична и оперативна – много неща ще трябва да се променят не само в начина ви на работа, но и във вашата маркетинг стратегия. Промяната на вашия бранд има ключова роля в това да покаже какво сте постигнали досега и каква е новата ви цел – това е вашето ново лице пред света.

  1. Когато пазарът се променя твърде бързо

Днес това е една постоянна заплаха, надвиснала над много компании – трендовете се сменят с месеци, дори – седмици. Търсенията на потребителите се променят рязко, вкусовете им – също. Дори – ако си позволим жаргон – това кое е „готино“ и кое не, също е въпрос на нестабилни настроения. А ако сте част от индустрия, в която това е жизнено важно за вашата популярност, то често се налага бързо и адекватно ребрандиране, за да бъдете конкурентоспособни на вашите бизнес съперници и да останете над водата.

Важното е, докато вашият бизнес се развива, никога да не забравяте за бранда, който стои зад него и който всъщност определя неговата „физиономия“ пред света. Променяйте вашата „марка“ успоредно с бизнеса си и изискванията на пазара, и това ще ви донесе единствено плюсове.

Свързани публикации