4 професионални грешки, които е позволено да допускате

StockSnap_DPZ2QJI5DG

Когато сме нови в дадено поприще, правим грешки, падаме и ставаме поне няколко пъти, докато се научим.

Обикновено разбирането, с което се подхожда към новобранците, обаче, избледнява с придобиването на опит. Когато някой е по-напред с материала, автоматично се премества в друга категория и всички смятат, че вече би трябвало да знае за какво става дума по-добре.

Все пак има грешки, които никой не може да забрани на специалистите да правят, дори те да са по-опитни. Вижте кои са позволените пропуски според Sara McCord.

  1. Да ви пука твърде много

Знаете, че е важно да си освободите време за живот извън офиса. В идеалния случай, когато напредвате в кариерата си, ще ставате все по-добър в постигането на баланс между работата и личния си живот.

Въпреки това е напълно възможно да се окажете в ситуация, в която не можете да си тръгнете от офиса точно в 17.00 часа или да оставите работата само за работното време. Понякога мислите и времето ви са посветени на случващото се в организацията.

Може би този подход ви помага да се справите с трудностите, а може би допълнителните часове ще помогнат на вас или на фирмата да преминете на следващо ниво. Каквато и да е причината, помнете, че съзнателно сте направили работата си свой приоритет.

Да оставите личния си живот на втори план не е най-добрата идея, но недейте да го възприемате като най-голямото зло. Не се обвинявайте. Вероятно извънредната работа има краен срок, а резултатите ще ви се отплатят подобаващо за положените усилия и ще се реванширате на близките си.

  1. Смело да се хвърлите в начинание (и да се провалите)

Колкото по-опитни ставаме, толкова повече придобиваме представа за силните и слабите си страни. Разбираме как работим най-добре и как да се организираме, за да сме най-успешни.

Но ако следвате познатата, доказана формула, може да се окажете в капан в зоната на комфорта си.

Развитието не е най-удобното нещо. Налага се да предизвикате себе си, да надскочите рутината, което означава, че е възможно да допуснете грешка, дори да се провалите. Никога няма да знаете на какво сте способни, ако не опитате.

Следващия път, когато се готвите да направите нещо по начина, по който сте свикнали да действате, обмислете различен подход. Не е необходимо да преобръщате цялото си всекидневие, но окуражете себе си да поемате рискове.

  1. Да зарежете плана си за развитие в близките години

Плановете за бъдещето могат да бъдат особено полезни за изясняване на личните цели и очаквания. Това да си представите къде бихте искали да бъдете след няколко години може да ви помогне, ако не сте сигурни коя трябва да бъде следващата ви стъпка.

На пръв поглед може и да изглежда, че смяната на посоката на плановете ви или дори смяната на професията не е най-доброто, което сте способни да направите, а да се окаже, че всъщност е било умно решение.

Когато мащабите на промяната са по-големи, ще имате нужда от повече време и усилия, за да се почувствате на своето място, но си струва, ако знаете, че така ще постигнете целите си.

  1. Да имате пълно доверие на колегите си

Особено ако сте се опарили от предателство на колега, вероятно ви се струва лоша идея да предадете юздите на даден проект на друг в екипа. Може би сте по-предпазливи при делегирането на задължения, след като вече сте се разочаровали. Друг възможен сценарий е да се справяте по-добре, когато работите сам.

Ако някой от тези сценарии ви се струва познат, вероятно да зависите от друг човек ви изглежда по-ужасен вариант от липсата на доверие. Не можете да контролирате случващото се в рамките на проект, който не е изцяло ваш.

Всъщност, това, че хората работят и мислят различно, е преимущество. Фактът, че можете да разчитате на някого, че даден проект няма да се провали, ако ви се наложи да си вземете един ден болничен, е хубаво нещо. Да се учите от другите и да следвате добрите им идеи – също.

Човешко е да се греши. Макар че е добре да се опитваме да избегнем пропуските и да тушираме слабостите си, още по-добре е да спрем да гледаме на грешките си като на провали и да се учим от тях.

Свързани публикации