4 разумни мерки за бюджета ви, с които можете да се справите

4 разумни мерки за бюджета ви, с които можете да се справите

Досега не сте се справяли достатъчно задоволително с планирането на бюджета си? Вероятно можете да изтъкнете много причини за това. Заети сте. Таблиците ви отвращават. Нямате време да отчитате всяка своя покупка. Изброяването на причини може да продължава.

Ако това ви звучи познато, значи сте мислили за бюджета си грешно. Terrance K. Martin, ръководител на програмите по финансова грамотност в University of Texas-Pan American, отбелязва, че индивидуалната цел на всеки е да е щастлив. Ако можете да погледнете на парите като разменно средство, благодарение на което си купувате предмети и преживявания, които ви правят щастливи, и да ги свържете с реалните им измерения, това ще ви накара да действате и да поемете контрола над финансите си.

Как да приложите този принцип на практика?

  1. Освободете място в бюджета си за това, което наистина има значение

Пределно просто е. Ако не свържете бюджета си със собствените си приоритети, няма да се справите.

Първо трябва да отчетете задължителните си месечни разходи – сметки, ипотека или наем, всекидневни разходи за пазар или всякакви други разходи, от които не можете да се измъкнете. Не забравяйте и разходите, които не са месечни – застраховки, данъци и т.н.

След това помислете добре за предметите и преживяванията, които ви правят щастливи. Може да е някой дребен навик или нещо, за което отдавна мечтаете. Може да бъде даряването на част от доходите ви за благотворителност. Също не забравяйте да инвестирате и в забавления. Свържете начина, по който харчите парите си, с начина, по който искате да прекарвате времето си.

  1. Премахнете от бюджета си всичко, което няма значение за вас

Тук трябва да бъдете бдителни. Много от нас губят пари всеки месец от мързел или защото не планират напред във времето. Забравили сте да деактивирате дадена услуга след безплатния пробен период? Или не сте отказали абонамент, който се подновява автоматично? Кога за последно проверихте какви са таксите, които плащате по банковата си сметка? Изобщо ползвате ли картата за фитнес, за която платихте? Плащате ли за кабелна телевизия, при положение че 90% от онова, което гледате, е в онлайн платформи като Netflix?

Бъдете безмилостни и премахнете от бюджета си всичко онова, което не ви е необходимо и въпреки това е сред разходите ви. Вместо това насочете тези пари някъде, където има повече смисъл.

  1. Не се вманиачавайте по дребните неща

Да, всичко има значение, но тежестта на различните разходи не е еднаква. Не се превръщайте в скъперник. Взимайте интелигентни решения за по-големите пера в бюджета си, не бройте всяка стотинка. В крайна сметка, ако например харчите една трета от заплатата си за наем или ипотека, надали спирането на кафето ще ви помогне особено. Ако отделите време и помислите как да намалите най-сериозните си разходи, свързани с жилище, транспорт и сметки, това ще освободи ресурси за непредвидените разходи и ще ви даде повече възможности.

  1. Знайте къде отиват парите ви

Ако имате план за харчене, то трябва да имате и стратегия за проследяване на разходите. Наистина виждате колко струва животът ви, а това действа отрезвяващо. Така ще знаете дали бюджетът, който правите, е реалистичен, или има нужда от някои промени, за да бъде съобразен с приоритетите ви.

Налице са множество онлайн инструменти и приложения, чиято цел е да ви помогнат в тази задача. Разбира се, можете да разчитате на семплата таблица в Excel или на добрите стари лист и химикалка.

Свързани публикации