4 стъпки как да откриете следващата си нова работа

4 стъпки как да откриете следващата си нова работа

Ако сте на пазара на труда с конкретна идея в коя сфера и на каква длъжност искате да работите, понякога сайтовете с обяви не са единственият начин да откриете своето ново място. Често се изисква повече усилие и проучване, за да намерите компания, в която искате да си спечелите място. С правилните стъпки и стратегия, това може да бъде по-лесно от всякога. Ето какво можете да опитате.

  1. Набележете 5 или 10 компании, в които бихте работили

Ако сте от известно време в своята индустрия и следите новостите около нея, имате представа кои са водещите имена на пазара и в кои от тях бихте желали да работите. Ако не е така – винаги можете да използвате изключително полезните функции на LinkedIn търсачката или чрез вашите лични контакти в съответната сфера, които да разпитате и да ви дадат насока. Така направете списък от между 5 и 10 компании, които да следите изкъсо за възможности за работа.

  1. Проучете избраните компании

Отново, LinkedIn е ключовият ви инструмент тук. След като набележите компаниите, вижте дали имате контакти, които работят там. Ако не – завържете такива. Разберете на какви позиции са и дали могат да ви дадат повече информация или съвет за фирмата и вашето желание да работите в нея – търсят ли нови кадри, в кои отдели, къде да следите, с кого да се свържете и т.н. Също така направете нужното интернет проучване на компанията, нейната история, промените в нея, политиките й. Google може да намери много полезна информация, така че използвайте го!

  1. Установете контакт с човек, който работи там и би ви препоръчал

Ако вече имате близък, който може да ви удари едно рамо, то толкова по-добре за вас. Ако не е така, то трябва да внимавате и да не прибързвате. Не искате да използвате някой просто заради неговата позиция или влияние. Установете добри отношение и професионално уважение, покажете че сте готови да помогнете с нещо на „вашия човек“ и че ви свързва далеч не само вашият интерес към работа в компанията. Чак тогава, когато тези отношения са ясни, се обърнете към него с молба за препоръка.

  1. Използвайте социалните мрежи за по-голяма видимост

Важно е да подържате активни профили в по-важните социални мрежи и най-вече в LinkedIn. Много е вероятно, ако бъдете препоръчани или пък дадена компания започне да търси хора, името ви да бъде проверено в Google, показвайки някои от профилите ви. Затова те трябва да са изрядни – с добра снимка, адекватно резюме, добри препоръки и да показват силна активност и ангажираност спрямо вашата индустрия и „новините от деня“. Така бихте могли да си спечелите интерес или положителна оценка, преди още да сте кандидатствали или пък да сте отишли на интервю.

Свързани публикации