4 стъпки, за да запаметите всяка своя реч

4 стъпки, за да запаметите всяка своя реч

Ако някога сте имали за задача да държите реч пред повече хора, независимо дали с лични, или с професионални цели, то тогава знаете, че по време на подготовката и упражненията всеки път звучите различно. Просто не предавате съдържанието дума по дума. И това е нормалният ход на събитията, защото целта не е да предадете посланието дословно, а да споделите смисъла му достатъчно точно. Ако пък се опитате да наизустите речта си и успеете, ще звучите като робот и ефектът от усилията ви ще е минимален, защото никой няма да ви слуша внимателно.

Как за запаметите ключовите моменти от речта си, без да използвате бележки? Ето няколко полезни съвета.

  1. Визуализирайте основните понятия в речта

Изследвания са показали, че е много трудно да научите една реч наизуст. За сметка на това, за ума е по-лесно да запомни общите понятия и образите, с които могат да се асоциират те. Чрез идентифициране и визуализиране на най-важните части от речта говорещият може лесно да ги предаде на съхранение в паметта. Представете си прости предмети.

  1. Свържете тези образи и ги взривете

Свържете отделните ментални образи в един общ сюжет и ги преувеличете. Хиперболата ще помогне на ума ви да се впечатли от разказа и да ангажира съзнанието ви с него, така че да не можете да го забравите. В този смисъл, колкото по-нелеп е сюжетът, толкова по-добре.

  1. Разположете картините в пространството

Свържете всеки един от образите с точно определено място. Когато преминавате през тези точки в ума си, ще бъдете способни да запаметите както различните части от речта си, така и реда им.

  1. Сглобете парчетата и наредете пъзела

Няма много за обяснение – по време на речта си припомнете подробностите – образите, връзките, местата, и ще се справите повече от добре.

Тази стратегия се базира на силата на асоциативното мислене и преднамереното влияние върху селективната памет, която не е съвършен инструмент за копиране на информация.

Предлагаме ви още няколко начина да засилите паметта си. Дремнете, за да увеличите капацитета на паметта си. Яжте повече боровинки и храни богати на омега мастни киселини, които доказано спомагат за добрите резултати. Пийте повече зелен чай – ще подобри невропластичността между париеталния и челния дял на мозъка. Сходен ефект има и увеличаването на мозъчните дейности, новите хобита например.

Свързани публикации