4 съвета как да напишем грабващо вниманието CV!

4 съвета как да напишем грабващо вниманието CV!

Днес все повече и повече хора използват бързи заготовки за подготвяне на автобиографията си, които са шаблонни и следват една и съща матрица. Ако искате да изпъкнете с нещо различно и да грабнете вниманието на рекрутърите, важно е да надградите над това. Вашето CV не трябва да бъде само изрядно, а истински впечатляващо и да грабва интереса само след един бърз поглед върху него. Ето няколко тактики, които можете да опитате, за да постигнете този ефект.

  1. Акцентирайте върху резултатите

Обичайно е в автобиографиите да се описва основно каква длъжност сте заемали преди, в какъв период от време и за коя компания. Ако искате да впечатлите силно, отидете една крачка по-напред – говорете в резултати. Опишете с едно-две изречения какво сте постигнали на тази длъжност, с какво сте допринесли за развитието на вече бивашата си компания. Новото място, за което кандидатствате, търси човек, който да поеме дадени задължения и да постига определени резултати – нека вашите възможности, подкрепени с конкретика, изпъкват в CV-то ви. Казано накратко – мислете като мениджър. Какво бихте искали да видите вие, за да бъдете убедени, че даден кандидат е правилният за съответната позиция? Пречупете автобиографията си през тази призма и ще направите силно впечатление.

  1. Използвайте числа

Това е тясно свързано с миналата точка. За да сте възможно най-убедителни, към всеки един ваш резултат и описана длъжност, добавете всякаква възможна статистика. Цифрите създават контекст и възможност за сравнение, а също така показват и чисто практическите измерения на работата ви, които отиват отвъд тенденциозните описания на длъжността, която сте заемали преди. Числените стойности, заедно с описанието на конкретните резултати, които сте постигали, са важен ход, чрез който да впечатлите рекрутърите и да демонстрирате експертизата си по-задълбочено още преди да сте стигнали до интервюто.

  1. Покажете активност

Или иначе казано – поиграйте си малко с езика. Забравете за сухия, твърде лаконичен и обран изказ на стандартните CV-та. Бъдете възможно най-експресивни и се постарайте да покажете ентусиазъм през краткия текст. Това може да постигнете чрез употреба на повече прилагателни и глаголи, които да акцентират силно върху вашата активност, положителна нагласа и енергия. Подходете авторски, творчески и с малко по-голяма словесна свобода, отколкото сте свикнали по принцип – силните изрази правят впечатление и грабват от пръв поглед. А ако са подплатени с резултати и цифри, със сигурност няма да звучат вятърничаво, а само още по-убедително!

  1. Махнете излишното

Това е ключов съвет, върху който акцентираме отново и отново. Не е нужно във всяко едно ваше CV (а вие трябва да имате различни за отделните позиции, за които кандидатствате) да се съдържа целият ви професионален опит – от това, че в студентските си години сте били бариста в някое кафе, до настоящата ви позиция като водещ маркетинг отдела на някоя компания, например. Отстранете всичко това, което има малко или никакво отношение към обявата, за която кандидатствате в момента. Оставете само големите и силни акценти, които са тясно свързани с желаната от вас работа и които веднага биха хванали погледа на мениджъра и биха го накарали да кима одобрително с глава. Колкото по-кратко и ударно е вашето CV – ако го съберете една страница би било най-добре – толкова по-голяма е възможността да ви бъде обърнато нужното внимание. Защото никой не харесва стени от текст и огромни документи, особено когато трябва да мине през десетки такива. Бъдете изключение и впечатлете с добра CV „фигура“.

Свързани публикации