4 техники за успешно отговаряне на странни въпроси по време на интервю за работа

Изглежда тенденцията, появила се в по-развитите държави, да се задават на интервю за работа въпроси от типа: „Ако бяхте животно, какво щяхте да бъдете?“ или „Колко човека летят в момента в самолети над България?“, започва да се настанява и у нас. HR мениджърите обичат да „разстрелват“ кандидатите с подобни неочаквани питания, сякаш самото интервю не е само по себе си достатъчно стресова ситуация.

И така, какво да отговорим, когато ни попитат за броя на развалените зъби в устата на бялата акула? Всъщност, едва ли има правилен отговор, но следните 4 съвета могат да ви бъдат полезни.

Усмихвайте се

Повечето странни въпроси на интервю имат една цел – да ви заварят неподготвени, за да могат интервюиращите да видят как реагирате в стресови ситуации, дали имате нестандартно мислене и можете ли да се реагирате бързо. Затова, в идеалния случай, въпросите от подобно естество трябва да ви оставят невъзмутими. И естествено, усмихвайте се. Това ще покаже, че сте хладнокръвни и не се поддавате на провокации. А и ще ви позволи да не се представяте в твърде сериозна светлина, защото това може да ви извади от надпреварата и да покаже, че не сте достатъчно добър вариант като кандидат и не отговаряте на корпоративната култура.

Спечелете време

Колкото и да сте подготвени, не винаги можете да отговорите на шантав въпрос. Затова, не се притеснявайте да кажете:

„Чудесен въпрос. Може ли да си помисля по него?“

„А! Никога не ми е задаван подобен въпрос. Ще е добре да ми дадете минутка, за да помисля.“

„О, мислех си, че съм подготвен за всякакви ситуации, но това ме изненада. Да видим…“

Отговаряйте ентусиазирано

Не забравяйте, че подобни въпроси рядко имат „правилен“ отговор. Идеята е да можете да им отговорите ентусиазирано и последователно, а не е чак толкова важно какво ще кажете. Ако пък имате вроден талант да бъдете смешни, не се притеснявайте да направите шега от цялата ситуация.  И не задълбавайте прекалено навътре в темата.

Продължете темата

Използвайте момента и попитайте интервюиращия някои неща. Например, как самият той би отговорил на въпроса, какви са били най-добрите отговори, които е чул до момента, харесва ли му този начин за тестване на кандидатите и т.н. Така ще покажете на човека срещу вас, че не сте се притеснили и оценявате подхода.

Странните въпроси са тънък лед. Някои кандидати много се притесняват от тях, други ги използват в своя полза. Бъдете от вторите, а не от първите. Използвайте момента и не се дразнете, а се позабавлявайте. Смехът е добър начин за установяване на по-близък контакт с човека пред вас. Не пропускайте шанса си.

Свързани публикации