4 важни фактора, които влияят на решението за назначение на рекрутърите

VQXYE2ZEHC

Всяка фирма се стреми да назначи най-добрия кандидат за дадена позиция. „Най-добрият кандидат“ обаче невинаги означава едно и също. Кои са обективните фактори, които имат решаващо значение за всяко решение за наемане на нов персонал? Ето какъв е отговорът на Barrett Riddleberger, доказан специалист в сферата на човешките ресурси.

  1. Количеството кандидати

Колко хора са подали документи за работата?

Ако броят им не е голям, рекрутърът няма лукса да избира идеалния измежду множество подходящи и квалифицирани кандидати. Трябва да приеме тези граници на реакцията на обявата за работа и да вземе най-доброто от онова, с което разполага, въпреки че то не отговаря на някои от предварителните му условия.

Броят на кандидатите може да се увеличи, ако не само обявата е публикувана на сайтовете за търсене на работа, а информацията за свободната позиция е споделена и в LinkedIn.

  1. Качеството на кандидатите

Какво е средното ниво на хората, кандидатствали за работата?

Логично е: ако качеството на кандидатите е по-ниско от звездно, както се изразява Riddleberger, рекрутърът ще получи най-доброто от посредственото ниво. Невинаги може да се постигне оптималното и да се намери най-подходящият човек за работата просто защото невинаги той е кандидатствал за нея.

Най-добре е наемащият мениджър да включи в обявата всички привилегии, които позицията може да предложи, както и добавената стойност, която работата във фирмата може да донесе на одобрения кандидат. Именно това определя какви хора ще бъдат привлечени от обявата.

  1. Срокът за запълване на позицията

Колко е спешно откриването на подходящия специалист?

И тук не е трудно да се досетите, че с колкото по-малко време разполага рекрутърът, обикновено толкова по-малко са кандидатите за дадената позиция и се налага да бъде по-малко придирчив. Затова спешното запълване на позиции следва да бъде сведено до минимум.

Препоръката на Riddleberger към рекрутърите е винаги да търсят таланти. Ако намерят страхотен специалист в областта си, да го наемат, независимо дали има вакантен пост, или не. Със сигурност в даден момент ще спаси положението.

  1. Инвестицията, необходима за новото назначение

Колко време, енергия, усилия и ресурси е възможно да бъдат вложени в някого, за да покрие напълно изискванията за конкретната професионална роля?

Когато рекрутърите наемат някого, който не притежава необходимите знания и умения за работата, те трябва да запълнят липсите с развитие и ресурси. Често този процес е труден и трябва да бъде внимателно пресметнат, особено нужното време, което да бъде прекарано с кандидата, за да е сигурно, че ще може да покрие всички изисквания за позицията.

Едва когато се направи такъв анализ, рекрутърът може да си позволи да наеме кандидат, който не отговаря напълно на изискванията за заемане на дадената позиция. В противен случай всички усилия по избирането, наемането и работата на специалиста може да се окажат напразни.

Свързани публикации